SLIEDRECHT –Op een groot stuk grasland achter zwembad de Lockhorst in Sliedrecht lagen het afgelopen weekeinde een neergestort vliegtuig en een brandende straaljager. Bij de slootkant lag een fiets, met daar vlakbij een te water geraakte auto. Even verderop stond een verkeerstoren in brand. Met her en der vaten chemicaliën, een brandende elektriciteitskabel en diverse slachtoffers, waaronder een aap, zag dit beeld er voor de voorbijgangers niet alledaags uit.

Zeven brandweerkorpsen hadden zaterdag 16 juni de taak om binnen een uur de situatie onder controle te krijgen. Het korps dat dit het beste aanpakte, was de brandweer van Wijk bij Duurstede. Daarmee wonnen de brandweerlieden een ticket om mee te doen aan de finale van de hoofdklassewedstrijd, die later dit jaar gespeeld zal worden.

Voor de gewestelijke wedstrijd was het stuk gras omgedoopt tot ‘Sliedrecht Airport’. Het scenario was dat een passagiersvliegtuig was neergestort na een windhoos. Tijdens de val, verloor het toestel een motor, die op een tankende F5 viel. Ook brak een vleugel af. Deze kwam terecht op een 25 kilovolt kabel, waardoor er bij de verkeerstoren brand ontstond en geen stroom meer was om het vliegverkeer te informeren en leiding te geven. Tot overmaat van ramp belandde aan de rand van het wedstrijdterrein een auto met vliegtuigspotters in de sloot. Daarbij werd een fietser aangereden, die op de bodem van een sloot terecht kwam. Of dit nog niet erg genoeg was, was tijdens de windhoos een boom over een auto gevallen. Juist op de aanrijdroute van de brandweer…

Aan de brandweer de taak om de brand te blussen en de slachtoffers te redden om zodoende de situatie zo snel en goed mogelijk onder controle te krijgen. De brandweerlieden hadden daarbij de beschikking over onder meer een crashtender, de marechaussee, een burgemeester, een apenverzorger, ambulancemedewerkers en andere brandweerkorpsen (waaronder het Alblasserdamse korps).

De organisatie kijkt terug op een geslaagd en leerzaam evenement. Ook de deelnemende ploegen waren zeer tevreden. “Ik heb al heel wat wedstrijden gespeeld, maar zo origineel als dit was, heb ik nog niet meegemaakt. Petje af voor de organisatie,” aldus één van de bevelvoerders.

 

 

De pers mocht voor één keer de hulpverleners in de weg lopen en irriteren. De bevelvoerder op de foto is daar duidelijk niet van gediend... Foto: Richard van Hoek.

 

De 'pestverslaggever' informeert bij de piloot naar de details van het ongeval. Foto: Richard van Hoek.