Wethouder schroeft schildjes op gemeentelijke monumenten in Alblasserdam

ALBLASSERDAM – Met het opschroeven van een schildje, heeft wethouder Ad Cardon maandag 11 juni, samen met de leden van de monumentencommissie en de werkgroep Dorpsbehoud, enkele objecten in Alblasserdam officieel omgedoopt tot ‘Gemeentelijk Monument’. Zo kregen het ‘vrijersbankje’ en het oorlogsmonument in de Polderstraat, het sluishuisje op de Dam en het advocatenkantoor aan het Cortgene een schildje. De actie is onderdeel van het project “Beschermd dorpsgezicht”.

De gemeente Alblasserdam is van plan om een deel van het dorp aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Met het beschermd dorpsgezicht wil het gemeentebestuur er voor zorgen dat de karakteristieke historische identiteit van het Damdorp behouden blijft voor komende generaties. Het gaat daarbij onder meer over de dijk, het centrum, de Kerkstraat, de Helling, de Polderstraat en het Park Huis te Kinderdijk.

Bas Ort, van Zwartbol Advocaten aan het Cortgene vroeg zelf aan of zijn pand een gemeentelijke monument mocht worden. “We zijn heel blij dat het pand een monument is geworden. Voor ons spreekt het voor zich om monumentale dingen te behouden.” Het pand van Ort werd ooit bewoond door de scheepsbouwer Smit. “Een man met een kakikleurige regenjas. Echt een kenmerkend persoon,” herinnert één van de leden van de werkgroep Dorpsbehoud zich. Ad Cardon vult hier op aan: “Dan is het dus niet alleen vanuit bouwkundig oogpunt van waarde, maar ook door de personen die er gewoond hebben.”

De komende maanden zullen nog meer objecten in Alblasserdam een schildje opgeschroefd krijgen.

Wethouder Cardon schroeft samen met Bas Ort van het advocatenkantoor een schildje op het pand aan het Cortgene 121.

39 reacties

 1. Kan die man ook nog iets nuttigs gaan doen van onze centen….wat een kansloze missie is dit dan weer…

 2. Wethouders schroeven schildjes op een huis, omdat er een man met een kaki-regenjas heeft gewoond……..    Wat een merkwaardige toestand

 3. Ik kan zo mijn reactie kopieren uit het draadje van de andere wethouder (taartbezorger)

  Wethouders hebben wel erg veel tijd over zeg.Lintjes knippen, taart bezorgen, schildjes schroeven, enzovoorts.

  Volgende collegeperiode graag 1/2 FTE of hele FTE minder aan wethouders graag.

 4. Kijk die laatste foto nou…. Pas maar op, straks schiet het in je rug!
  Onze wethouder van schildjes schroeven en overbodige kunstmeuk.

 5. natuurlijk is er eerst een gazant gestuurd naar een winkel om een set schroeverdraaiers te kopen hiervoor

 6. Als ik iets op te hangen heb thuis, dan weet ik wel wie ik daarvoor in ga huren!

 7. Wat een merkwaardige reacties hieronder. Het is juist een goede zaak dat de gemeente zich inspant om historische en gezichtsbepalende panden in het dorp te behouden. Moet je eens kijken wat iedereen zou lopen te zeiken als al dat soort panden maar gewoon gesloopt of niet onderhouden zouden worden!

 8. @ba@5acc72d08d520654fb3614885b529ba3:disqus het levert weer kosten voor de gemeente en dus de burger
  stukje uit rijksoverheid.nl
  [
  Als u een provinciaal of gemeentelijk monument wilt restaureren of een beschermd dorps- of stadsgezicht, dan komt u misschien in aanmerking voor een Cultuurfondshypotheek. Dit is een hypotheek met een lage rente om de kosten voor restauratie of onderhoud (deels) te financieren. Een aantal gemeenten in Nederland heeft een eigen fonds waaruit leningen worden verstrekt.
  ]

  stukje gequote uit de tekst hierboven :[Bas Ort, van Zwartbol Advocaten aan het Cortgene vroeg zelf aan of zijn pand een gemeentelijke monument mocht worden]

  1 + 1 = kosten voor de burger

 9. Nou joop als ik die wethouder zo zie mag hij ook wel een schildje krijgen.

 10. kunnen we niet de Alblasserdamse rekenkamer vragen wat deze man voor overheidsgeld/gemeenschapsgeld uitgegeven heeft aan niets zeggende kunst, schildjes en projecten die alleen maar geld gekost hebben en niets opgeleverd hebben. Wie verantwoordelijk zijn dat deze man wethouder is moeten hun ogen….(maak de zin maar af)
  Komt alleen maar in het nieuws als hij geld uit wil geven of aan het klussen gaat….

 11. Eens! Wat doet die man de hele dag? Welke bijdrage levert hij aan het bestuur van ons dorp? En nog veel belangrijker: wat levert het op? Zowel voor ons inwoners als voor het dorp in z’n geheel?
  Als je die vraag stelt op het gemeentehuis, dan blijft het volgens mij oorverdovend stil….

 12. Ebojim Ibif, misschien komt het volgende merkwaardige bordje wel bij jou deur te hangen haha Kalende man die altijd rare hoedje op zette 🙂

 13. Ja dat is een hele goeie Joop,kunnen we gelijk vragen wat het jou baas kost als je in zijn tijd zit te google.

 14. het verschil is dat wij niets te maken hebben met de tijd van Joop zijn baas.

 15. om je vraag te beantwoorden: nee waarschijnlijk niet. Deze man is heb ik nog niet kunnen betrappen op een inhoudelijke bijdrage. Hij weet zich ieder geval zeer slecht te profileren. 

 16. Je zou je eens kunnen verdiepen in de gang van zaken op gebied van b.v. welzijn
  sport etc. kom je tot een hele andere conclusie. Maar  jij  en joop de poop spelen liever op de man en  lekker anoniem dus er kan  je niets gebeuren

 17. kijk maar eens wat er met het Alblasserdams karakter medebepalende historisch belangrijke Hof Souburg gebeurd. Vraag me trouwens af waarom dat niet is aangewezen.

 18. Nee, jij bent hier met naam en toenaam bekend. De pot verwijt de ketel…
  Bovendien: Dhr Cardon is toch afgezien van het plaatsen van kunstwerken e.d. verder redelijk onzichtbaar? Da’s een constatering en niet op de man spelen als je’t mij vraagt.

 19. Hof Souburgh is een rijks monument en wordt binnenkort met het Appelenhuisje (ook een rijks monument) opgeknapt volgens de daarvoor geldende regels.

 20. Heej, waar is zijn strik? Bezuinigende maatregel? Pfoe, moe word ik van de Alblasserdamse gemeenteraad. Ga ff je bezig houden met zinnigere zaken…Dat de burgemeester dit niet doet…

 21. Ben je weer eens thuis na een periode van hard werken en dan lees je dit.
  Waarom moet er nu ineens een beschermd dorpsgezicht komen?
  Al voor de dijkverzwaring rond 1993 (?) zijn er felle protesten geweest tegen de sloop van een veelheid aan karakteristieke (dijk)huizen. Toen gaf de gemeente “niet thuis”.
  Ook tegen de afbraak van de Vroegestichting (historisch pand toch?) is geprotesteerd.
  Wat te denken van het verdwijnen van de oude WIPMOLEN ?
  De buitenzijde van de dijk mocht niet meer bebouwd worden, zelfs bomen moesten wijken, en de openbare verlichting verhuisde naar de binnenzijde.
  Alles voor onze veiligheid. Lulkoek natuurlijk, want… nu staat de buitenzijde vol met nieuwbouw waarvoor het historische heeft moeten wijken.
  Nu mogen de eigenaren van een aantal oude panden het dorpsgezicht beschermen.
  Laat de gemeente eerst maar eens herstellen wat ze stuk gemaakt heeft uit commercieel oogpunt.
  Van al die nieuwbouw is niet gekomen wat het moest worden, het merendeel staat nog leeg.
  En dat heeft niets te maken met de huidige financieele crisis, die kende we toen nog niet.

 22. Eerst zorgt de gemeente dat alle mogelijke grond verkocht wordt, deals worden er gesloten met aannemers, de nieuwste niet karakteristieke panden werden uit dr grond gestampt… En nu, nu worden er restricties opgelegd aan de overige bewoners.

  Ook ik vind dat charmante, karakteristieke pandjes bewaard moen blijven. Maar dat is niet het oogpunt van welke commissie of gemeente dan ook! Alleen al het feit dat er niet gesproken mag worden over het verkeer van de dijk zegt genoeg. Die twee dingen moet men immers gescheiden houden. Waarom? Omdat het dan te lastig wordt voor de gemeente. De grootste aantasting aan deze oude krakteristieke panden is het moderne huidige verkeer.
  Maar dan wel de burger de nodige regels opleggen.

 23. Helemaal met je eens “monster”, zo’n monster ben je dus ook weer niet.
  Ik bezit ook een dijkwoning met bouwjaar 1890 (ongeveer), dat probeert stand te houden aan de steeds toenemende verkeersdruk. Zo langzaam kraakt mijn woning in z’n voegen door het steeds toenemende (zwaar)verkeer op de dijk. Volgens de gemeente kan dat niet waar zijn. De toename van verkeer is het gevolg van toename van het economische verkeer.
  Men heeft in 1890 dus niet voldoende rekening gehouden met het feit dat er in 2012 duizenden verkeersbewegingen vlak langs de woning plaats vinden. Slordig hoor, dus….
  eigen schuld, dikke….?

 24. bedoel je nu het schroefje in de muur of het schroefje in Cardon?
  In het laatste geval zit er duidelijk een schroefje los, maar…. hoe vast moet dat aangedraaid worden?

 25. wees blij, binnenkort hebben we geen bomen meer in een park.
  omdat er in de plaats van park zeer waarschijnlijk weer nieuwbouw komt.
  dan wordt het natuurlijk “hond plast tegen muur”.

 26. Die strik om zijn hals heeft hij waarschijnlijk doorgegeven aan de inwoners van Alblasserdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *