ALBLASSERDAM – Met het opschroeven van een schildje, heeft wethouder Ad Cardon maandag 11 juni, samen met de leden van de monumentencommissie en de werkgroep Dorpsbehoud, enkele objecten in Alblasserdam officieel omgedoopt tot ‘Gemeentelijk Monument’. Zo kregen het ‘vrijersbankje’ en het oorlogsmonument in de Polderstraat, het sluishuisje op de Dam en het advocatenkantoor aan het Cortgene een schildje. De actie is onderdeel van het project “Beschermd dorpsgezicht”.

De gemeente Alblasserdam is van plan om een deel van het dorp aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Met het beschermd dorpsgezicht wil het gemeentebestuur er voor zorgen dat de karakteristieke historische identiteit van het Damdorp behouden blijft voor komende generaties. Het gaat daarbij onder meer over de dijk, het centrum, de Kerkstraat, de Helling, de Polderstraat en het Park Huis te Kinderdijk.

Bas Ort, van Zwartbol Advocaten aan het Cortgene vroeg zelf aan of zijn pand een gemeentelijke monument mocht worden. “We zijn heel blij dat het pand een monument is geworden. Voor ons spreekt het voor zich om monumentale dingen te behouden.” Het pand van Ort werd ooit bewoond door de scheepsbouwer Smit. “Een man met een kakikleurige regenjas. Echt een kenmerkend persoon,” herinnert één van de leden van de werkgroep Dorpsbehoud zich. Ad Cardon vult hier op aan: “Dan is het dus niet alleen vanuit bouwkundig oogpunt van waarde, maar ook door de personen die er gewoond hebben.”

De komende maanden zullen nog meer objecten in Alblasserdam een schildje opgeschroefd krijgen.

Wethouder Cardon schroeft samen met Bas Ort van het advocatenkantoor een schildje op het pand aan het Cortgene 121.