ALBLASSERDAM – Transportbedrijf Braanker uit Alblasserdam hoeft een van zijn chauffeurs niet te compenseren voor een boete die hij wegens het ontbreken van een vignet kreeg opgelegd in Polen. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank in Dordrecht bepaald. De vrachtwagenchauffeur, gesteund door FNV Bondgenoten, had voor de rechter geëist dat Braanker zou worden veroordeeld tot het betalen van 911,50 euro plus rente.

De trucker had in april 2010, bij zijn allereerste Poolse klus, aan de Poolse grens een boete van 750 euro gekregen omdat hij geen vignet had en moest ook incassokosten (150 euro) en de kosten voor een nieuw vignet (11,50 euro) betalen. Toen de chauffeur vanaf de Poolse grens naar Braanker had gebeld, had hij te horen gekregen dat hij het bedrag maar moest voorschieten en dat hij het geld later wel zou terugkrijgen.

Informatiemap
Toen puntje bij paaltje kwam, weigerde het transportbedrijf de trucker echter terug te betalen omdat hij volgens het bedrijf in de kantine in een informatiemap had moeten kijken waarin per land alle geldende regels zijn opgenomen.

Verplichtingen
De rechter heeft het transportbedrijf hierin dus gelijk gegeven. Voor hij naar Polen reed, had de chauffeur een weekend vrij, en dat was volgens de rechter tijd genoeg om zich voor te bereiden op zijn rit. De man ‘had als internationaal chauffeur moeten weten dat voor Polen een vignetplicht bestond. Voor zover deze verplichting niet bestaat, had eiser zich op de hoogte moeten stellen van deze verplichting’, aldus het vonnis.  De chauffeur heeft tijdens de rechtszaak zelf erkend dat het bij Braanker gebruikelijk is dat chauffeurs voor vertrekt de informatiemap in de kantine raadplegen, aldus de rechter.

Tekst: Nieuwsbladtransport.nl.

Deel dit bericht via...