ALBLASSERDAM – Twee jaar geleden heeft het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam een programma samengesteld. Hierin werden tientallen plannen opgesteld die uitgevoerd zouden moeten worden in de periode 2010-2014. Een evaluatie na twee jaar leert dat driekwart van de plannen volgens planning loopt of inmiddels is afgerond. Verder is negentien procent wel gestart, maar de afronding is later dan gepland en zes procent is niet gestart. Dit is met name het gevolg van de economische crisis waardoor de planningen van de woningbouwprojecten zoals Alblasserwerf, Mercon Kloos en Oude Wipmolen zijn aangepast.

Dit staat in de tussenevaluatie van het collegeprogramma die afgelopen week werd gepresenteerd. Hierin staat wat het college nu, halverwege de bestuursperiode, heeft bereikt.

Wat is er zoal bereikt?
In het collegeprogramma is extra aandacht gegeven aan de hoofddossiers meedoen, vrijetijdseconomie, structuurvisie, dienstverlening, duurzaamheid en solide financiële basis. Bij ‘meedoen’ is er nu een nieuwe welzijnsstichting SWA actief, een nieuw beleidsplan wmo vastgesteld, en is het besluit genomen om een nieuw zwembad te bouwen.

Tweede loods Oceanco
Bij ‘vrijetijdseconomie’ zijn in het project Haven Zuid de portiersloge en de ophaalbrug opgeleverd, Oceanco heeft een vergunning voor een tweede loods en is de nieuwe brandweerkazerne opgeleverd. Wel gaat het project Haven Zuid langer duren dan gepland. Ook het proces om een beschermd dorpsgezicht te realiseren is gestart.

Structuurvisie
Het traject is gestart om een ‘structuurvisie’ voor Alblasserdam te realiseren. In 2012 en 2013 wil de gemeente samen met de samenleving dit project vormgeven. Na de zomer wordt de startnotitie besproken in de gemeenteraad.

Dienstverlening
Bij ‘dienstverlening’ heeft de gemeente nu Antwoord© op haar website: de digitale dienstverlening van de gemeente. Uit de Benchmark publiekszaken is gebleken dat Alblasserdammers de dienstverlening van de gemeente met een 8,0 hebben gewaardeerd. Ook is er nu een kwaliteitshandvest Publieke Dienstverlening (met servicenormen).

Windturbines
Bij ‘duurzaamheid’ ligt er een interactief opgesteld duurzaamheidsactieplan en start binnenkort een verkennend onderzoek naar windturbines (samen met het bedrijfsleven). Bij ‘solide financiële basis’ hanteert de gemeente een strak en solide financieel beleid. Het bezuinigingstraject is interactief geweest met partners, raad en ambtelijke organisatie. Tot nu toe heeft het college € 3,5 miljoen bezuinigd, met instandhouding van de sociale infrastructuur en  maatschappelijke verbindingen.

Nieuwe bestuursstijl
Rode draad in het collegeprogramma is de ‘nieuwe bestuursstijl’. Deze is de afgelopen twee jaar op verschillende manieren verkend. Zo was er de interactieve aanpak van grote projecten als bestuurlijke toekomst. Een wekelijks spreekuur van het college, bezoeken van bedrijven, wijkschouwen en de inzet van sociale media. Uit de monitor communicatie en bestuur is gebleken dat 71% van de inwoners vertrouwen heeft in het bestuur; 18% zegt dat het vertrouwen in deze collegeperiode is toegenomen.

Het college werkt in samenwerking met de partners in de samenleving aan het realiseren van het collegeprogramma. Daarom heeft het college op 7 mei 2012 in een gesprek met de maatschappelijke partners terug gekeken naar het collegebeleid en –optreden in de afgelopen twee jaar. Conclusie van dit gesprek is dat de partners het beeld van de tussenevaluatie herkennen en onderschrijven. De partners waarderen de inzet van de nieuwe bestuursstijl. Ze vinden dat het college kritisch moet blijven kijken naar de bestuurlijke ambities en het eigen functioneren. Ze vragen het college om samen met de ambtelijke organisatie de bestuursstijl te verbreden en verbinding te leggen met minder betrokken doelgroepen.

De partners vinden het belangrijk dat de gemeente tussentijds informeert over de afhandeling van bewonersvragen. Ook vragen ze of signalen uit de samenleving nog beter opgepakt kunnen worden binnen de organisatie. Het college beraadt zich over hoe dit het beste vorm gegeven kan worden.

Gemeenteraad
Op 7 juni 2012 praat de gemeenteraad met de maatschappelijke partners en andere belangstellenden over de tussenevaluatie van het collegeprogramma en de PPN 2013. Dit vindt plaats tussen 19.00 uur en 20.30 uur in het gemeentehuis.

Deel dit bericht via...