ALBLASSERDAM – Het ongeval dat afgelopen week met een speedboot in de jachthaven van Alblasserdam plaatsvond, is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een jerrycan met benzine die op een gaskabel viel. Dat stelt Patrick van Wingerden, broer van de bestuurder en van twee van de drie inzittenden van de gecrashte boot. “Het klopt dat we wel eens gek doen met die boot, maar vrijdagavond was dat niet de oorzaak van het ongeval,” weet Patrick. De boot voer vrijdagavond 25 mei tegen de ophaalbrug in de haven. Drie van de vier inzittenden raakten gewond.

“De vier kwamen even na 21.00 uur met de speedboot de haven binnen. Voor hen voer een jetski. De speedboot deinde op één van de golven van die jetski waardoor een jerrycan met reservebrandstof omviel en op één van de twee gaskabels terecht kwam,” reconstrueert Patrick. Hij vervolgt: “Hierdoor knikte de gaskabel en draaide dus één van de twee 300 pk motoren op volle toeren. De boot draaide scheef weg, kwam uit het water omhoog en ramde met zo’n dertig kilometer per uur de bovenkant van de brug.”

Gewond
De 25-jarige, zonnebrildragende bestuurder uit Alblasserdam kwam met zijn hoofd op het stuur en liep flinke verwondingen in zijn gezicht op. De wonden zijn gelijmd en de man is inmiddels weer thuis. Ook twee meisjes van 14 en 15 jaar en een oom van het drietal, die in de boot zaten raakten gewond. Zij liepen geen blijvend letsel op en zijn inmiddels ook weer uit het ziekenhuis.

Blazen
Na het ongeval moest de bestuurder blazen, waaruit naar voren kwam dat hij mogelijk teveel gedronken had. Patrick: “De bestuurder moest blazen op een apparaat dat gebruikt wordt voor autobestuurders. Daar kwam uit dat hij waarschijnlijk te veel op had. Maar op het water mag je meer alcohol in je bloed hebben dan op de weg. Dus klopte de test niet. Hij had op die avond hooguit twee biertje op,” vertelt Patrick.

Bloedproef
De politie meldde zaterdag in een persbericht dat de bestuurder weigerde. Volgens de vader van de bestuurder is dit niet waar: “Ik was vanaf dat het ongeval gebeurde tot in het ziekenhuis bij mijn kinderen. De politie heeft niet één keer aan mijn zoon gevraagd om een bloedproef. Er zijn wel agenten in het ziekenhuis geweest die met mijn zoon wilden praten. Daarbij werd niet over een bloedproef gesproken. Omdat mijn zoon onder medische behandeling was, kon de politie op dat moment even niet praten. Na ongeveer een uur zijn de agenten vertrokken zonder iets te melden of achter te laten. Voor de duidelijkheid: de proef is dus niet geweigerd, maar de politie vond het wachten op het medische personeel te lang duren,” aldus Jack van Wingerden.

Reactie politie
Politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen gaf maandag 28 mei een toelichting op het eventuele weigeren van een bloedproef. “We hebben de man een blaastest laten doen. Daaruit kwam een indicatie dat hij mógelijk te veel gedronken had. Dat zegt verder nog niet, het geeft alleen aan dat het best wel eens zou kunnen. Een blaastest is voor ons een eerste selectiemiddel. Om te weten of iemand echt te veel op heeft, moeten we een ademanalyse of een bloedproef doen. Een verdachte mag dit echter weigeren. Agenten hebben in het ziekenhuis meerdere malen via een verpleegkundige gevraagd of de man mee zou willen werken aan de bloedproef. Via de verpleegkundige hoorden de agenten dat de man dit niet wilde. Ook de ouders van de man gaven aan dat hun zoon geen bloedproef wilde ondergaan. Hierop heeft de politie de conclusie getrokken dat de man niet wilde meewerken. Maar, de agenten hebben de man dus niet zelf gesproken.”

Technisch onderzoek
Het KLPD heeft diezelfde avond de boot in beslag genomen en zaterdag onderzoek gedaan naar het ongeval. Volgens Patrick is ook de politie tot de conclusie gekomen dat het ongeval veroorzaakt is door een omgevallen tank benzine. “De recherche kwam al snel tot de conclusie dat er één gaskabel vastzat en niet meer bedienbaar was en stelt dat het inderdaad mogelijk is dat de 25 litertank op de kabel terecht is gekomen. Na deze conclusie is de boot direct weer teruggegeven, omdat het duidelijk was dat het ongeval veroorzaakt is door een technische probleem. Zodra ik het rapport digitaal beschikbaar heb, mag dat wat mij betreft online, zodat mensen die het verhaal niet geloven, het zelf kunnen lezen,” besluit de Alblasserdammer.