REGIO – Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben maandag 21 mei samen met Duitse collega’s onder meer boven Alblasserdam, Kinderdijk en Streefkerk en andere delen van de Alblasserwaard onderzoek gedaan naar de relatie tussen de luchtkwaliteit en het klimaat. Ze gebruikten daarbij een grote zeppelin met meetapparatuur. De zeppelin kwam afgelopen vrijdag aan in Rotterdam. Tot en met 28 mei doen de onderzoekers metingen vanuit Rotterdam.

Doel van het onderzoek is onder meer zoeken naar maatregelen die een positieve uitwerking hebben op zowel de luchtkwaliteit als het klimaat. Normaal gesproken wordt de luchtkwaliteit gemeten dichtbij de grond of op een hoogte van 200 meter. De luchtlagen tussen de 200 en 2000 meter zijn echter ook belangrijk. Door een zeppelin te gebruiken, wordt nu ook op deze hoogte gemeten. De resultaten dragen bij aan een groot Europees project waarin 26 partners uit 15 Europese landen samenwerken.

Foto: Dennis Vlot.