ALBLASSERDAM – Voetbalvereniging Alblasserdam wil met de verkoop van haar clubgebouw en de tribune in één keer uit de financiële problemen komen. Dat vertelden Arjan Maat en Wim Vos woensdagmiddag 16 mei tijdens een persconferentie in Alblasserdam. De club heeft een schuld van 305.000 euro, waarvan 60.000 aan belastinggeld en zou met de gehoopte verkoop die schulden meteen af kunnen lossen. De club wil de objecten graag voor onder de prijs aan de gemeente Alblasserdam  verkopen, om de tribune en het gebouw vervolgens te huren. “We shall not be moved,” aldus Maat.

Huren
Volgens interim-voorzitter Wim Vos, die vroeger zelf wethouder in Alblasserdam was, zou de huidige wethouder er verstandig aan doen om de deal met de voetbalclub aan te gaan. “We willen de tribune en het clubgebouw onder de taxatieprijs verkopen,” vertelde Vos. “Daarmee kan de belasting direct betaald worden en vervalt de garantstelling van de gemeente voor de lening. Met de verkoop zou de club in één keer in een normale positie komen. Door te huren worden de lasten aanzienlijk gunstiger. Het onderhoud kunnen we wellicht in goed overleg (deels) zelf doen,” aldus Vos. Hij moet hier nog wel over in gesprek met de Alblasserdamse wethouder en wellicht de gemeenteraad.

Andere mentaliteit
Behalve een ander financieel beleid, moet er ook bestuurlijk het één en ander veranderen. Vos: “We hopen binnen vier weken een nieuw bestuur te kunnen presenteren.” Maat vulde aan: “Er moet een totaal andere mentaliteit komen. We moeten weer een vereniging worden en misschien wel 180 graden draaien. Schouder aan schouder moet dat lukken.”

Boven stand geleefd
Één van die veranderingen is dat VV Alblasserdam wil stoppen met het betalen van de spelers uit de eerste klas. “Wat mij betreft stoppen de betalingen en krijgen de spelers alleen nieuwe schoenen, bier en wordt een aantal busreizen vergoed. De afgelopen jaren hebben we boven onze stand geleefd. Als je nog steeds vindt dat je veel geld moet krijgen, ben je niet goed bij je hoofd. Eigenlijk zijn wij Feyenoord in het klein,”  stelde Maat.

Fusie
De komende jaren wil de club op zoek naar samenwerking / fusie met andere clubs. Dit heeft zeker niet de hoogste prioriteit, maar de leden hebben wel de wens uitgesproken. Mogelijke partijen zijn hierin De Zwerver en/of De Alblas. Om een goede partner te zijn moet de club hiervoor wel in een gezondere positie zijn dan nu het geval is.

Evenement
Om wat extra geld in het laatje te krijgen, wil VV Alblasserdam een groot evenement organiseren. Zoiets als de wedstrijd Alblasserdam tegen Feyenoord in 2010. Details over het evenement zijn nog niet bekend.