ALBLASSERDAM – Een aantal weken geleden deden bewoners uit de Kerkstraat in Alblasserdam hun beklag over de aanhoudende overlast in en rondom de speeltuin in hun straat. Er zou met name ’s avonds en in de weekenden te veel herrie gemaakt worden en de speeltuin zou ernstig bevuild zijn met glas, plastic en papier. De betreffende jongeren beloofden beterschap en ruimen inmiddels wekelijks de rotzooi in de speeltuin zelf op. Wel betreuren zij het dat bewoners via de politie, de gemeente en de media over hen klagen.

“Ze kunnen veel beter gewoon even met ons komen praten als er iets niet goed gaat. Ze hoeven echt niet bang te zijn. We zijn hele normale jongens, waar goed mee te praten is,” vertelt één van de jongeren. Een vriend vervolgt: “Wij gaan echt niet zeggen dat mensen geen overlast kunnen hebben van ons, maar we vinden het raar dat mensen direct de politie bellen om te klagen. Met ons is goed te praten en we doen het niet om de buurt te pesten of zo, maar het is gewoon gezellig om bij elkaar te zijn. Daardoor kan er wel eens wat geluidsoverlast zijn. We begrijpen dat dat vervelend is, maar hebben er niet altijd zelf erg in. Als iemand dan even op het raam zou tikken, zou dat voor ons al voldoende zijn om iets te dimmen.”

Glas
Vanuit de buurt werd er behalve over geluidsoverlast onder meer geklaagd over het rondzwervende glas en ander afval in de speeltuin. Ook zouden er wietzakjes liggen. “Het komt inderdaad voor dat er wel eens een bierflesje breekt en dat er dan scherven op de grond liggen; maar tegenwoordig ruimen we het op. Alleen we kunnen ook best vaak ons afval niet kwijt, omdat de prullenbak te vol zit. Ik vind het een taak voor de gemeente om die wat vaker te legen, dan zorgen wij er voor dat de speeltuin wekelijks schoongemaakt wordt,” beloven de jongens, variërend in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar.

Wiet
De wietzakjes in de speeltuin zijn volgens de trouwe ‘hangers’ niet van hen: “Er komen zo af en toe twee, drie gasten die even een jointje roken. Wij hebben dat liever niet, maar zeggen er niets van omdat we niet in elkaar geschopt willen worden door iemand die zo stoned is als een garnaal,” lacht één van de jongens.

Mogelijke herinrichting
Toch zou het zomaar zo kunnen zijn dat de hangjongeren binnenkort moeten vertrekken. Ben Kraal, beleidsmedewerker jeugd bij de gemeente Alblasserdam vertelt: “Er wordt overwogen om de plek opnieuw in te richten. Dan kan het dus zijn dat er niet meer gehangen kan worden. Het is al twaalf jaar ellende bij die mooiste rondhangplek van het dorp. We weten dat er minimaal drie groepen op de hangplek te vinden zijn. Dit zijn de ‘jonkies’ van twaalf, dertien jaar. De iets ouderen van zestien, zeventien en er is een groep indrinkers. We hebben het liefst dat een deel van de groep vertrekt naar de hangplek bij de Oude Torenbrug. Over enkele weken zal er meer duidelijk worden over de bestemming van de speeltuin in de Kerkstraat.”

Wijninga
Behalve de jongeren zelf, geeft ook Jan Wijninga de speeltuin sinds enkele weken een schoonmaakbeurt. Hij doet dit vrijwillig, als betrokken Alblasserdammer.