ALBLASSERDAM – De verdachte stukjes die maandag 23 april in een parkje bij nieuwbouwwijk Waterhoven in Alblasserdam werden gevonden, bevatten hechtgebonden witte asbest (chrysotiel). Dit is de minst schadelijke vorm van asbest. Waarschijnlijk gaat het om onderdelen van een oude golfplaat. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek dat is gedaan in opdracht van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Volgens de GGD zijn de risico’s voor de volksgezondheid verwaarloosbaar.  Dit komt omdat de locatie, waar de asbest is gevonden, een vochtige bodem heeft en omdat eventuele asbestdeeltjes zich in de open lucht verspreiden. “Hierdoor is de kans op gezondheidsrisico’s minimaal,” stelt de gemeente Alblasserdam.

Onderzoek
Het park is afgezet met lint. Woensdag start de omgevingsdienst een enkele dagen durend onderzoek naar de mate van vervuiling in het parkje. De grond van het woongebied naast het park is op basis van eerder onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf schoon verklaard. Een nieuw onderzoek is niet nodig.

Niet wakker van liggen
Omwonenden maken zich voorlopig geen zorgen, zo bleek dinsdag. “Ik ga er vanuit dat de gemeente er nauwkeurig mee omgaat. Als de gemeente en GGD zeggen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, geloof ik dat. Ik kan er niet wakker om liggen,” vertelde buurtbewoner Arjan Maat.

Verwaarloosbaar
Ook de mensen die vorige maand in de besmette grond hebben gewerkt tijdens de nationale Boomplantdag hoeven zich volgens de gemeente geen zorgen te maken. De risico’s zouden ‘verwaarloosbaar’ zijn.

Deel dit bericht via...