ALBLASSERDAM – Leerlingen van basisschool De Schalm in Alblasserdam hebben deze week meegedaan met De Grote Rekendag. Een dag waarop alles in het teken staat van rekenen. Het thema was dit jaar: ‘Al tien jaar beestachtig leuk’. Het evenement werd georganiseerd door het Freudentahl Instituut van de Universiteit van Utrecht. In het totaal deden ruim 250.000 Nederlandse en Vlaamse kinderen mee.

Veel kinderen vinden dieren en de dierenwereld leuk en uitdagend. De tiende Grote Rekendag laat zien dat je met de dierenwereld veel reken-wiskundeactiviteiten kan uitvoeren. Het dierenleven vraagt om tellen, bijvoorbeeld bij dieren met veel ledematen, vraagt om meten, zeker bij dieren die heel groot of heel klein zijn en bij dieren die heel snel of juist heel langzaam gaan, het vraagt om meetkunde om de verschillende capriolen van dieren te kunnen beschrijven en het vraagt om verhoudingen, bijvoorbeeld als er een vergrootglas of microscoop nodig is om de dieren goed waar te nemen. Kortom: dieren vragen om allerlei reken- en denkwerk en dat is wat de tiende Grote Rekendag biedt.

Levende grafiek
De dag bij De Schalm werd gestart op het plein. Mevrouw Buwalda kwam samen met haar paard naar school. Daar werden allerlei rekenkundige vragen gesteld. Zoals hoe hoog de schofthoogte in centimeters en zijn gewicht in kilo’s was. Verder werd er een rekenlied gezongen en als klap op de vuurpijl een levende grafiek gemaakt. Alle kinderen moesten hun lievelingsdier kiezen en in die rij gaan staan. Zo ontstond er een grafiek. De wolf was veruit het meest populair, gevolgd door de poes. De haan was het minst populair met maar één stem.

Leerzaam
De rest van de ochtend waren er ook allerlei rekenactiviteiten in en buiten de school. De groepen 3 en 4 zijn bijvoorbeeld naar de kinderboerderij geweest om daar dieren te tellen en hier later ook een grafiek van te maken. De overige groepen hadden allerlei activiteiten op school. Bijvoorbeeld hoeveel voeten van kleuters gaan er in een pootafdruk van een grote beer? Hoeveel kippen passen er op 1 vierkante meter?

“Het was een leuke, leerzame dag,” concludeerde directeur Marleen de Gruijter van De Schalm.