ALBLASSERDAM – Ondanks dat de kosten voor het uitbreiden van de begraafplaats in Alblasserdam met 600.000 euro zijn gestegen, hoeven de begraaftarieven niet omhoog. Dat bleek deze week tijdens de commissievergadering. Vorig jaar begon aannemer Kroeze met de uitbreiding, maar ging failliet. Maandenlang lag het werk stil. Inmiddels is een nieuwe aannemer bereid gevonden om de klus te klaren. “Het werk ligt al vanaf september stil; geen reclame voor ons dorp,” stelde CDA-man Arie van ’t Zelfde.

“Maar als we niet akkoord gaan met die extra 600.000 euro, kunnen er in 2013 geen algemene begravingen meer plaatsvinden. Dat wil mijn fractie niet op haar geweten hebben,”aldus Van ’t Zelfde. Ook de andere partijen toonden begrip voor de situatie. “Maar laten we er voor zorgen dat we dit soort tegenslagen niet meer krijgen,” vond Arjan Zwaan van de ChristenUnie.

Meerkosten
In 2008 heeft de raad al een krediet van ongeveer € 2.900.000,– beschikbaar gesteld. Dat de uitbreiding nu zes ton meer kost, komt onder meer door de faillissementskosten, een hogere aanbesteding, het omleggen van kabels en leidingen en het aanleggen van asfalt in plaats van gras. Door een toename van het aantal begrafenissen kunnen deze meerkosten volledig opgevangen worden in de begroting van de begraafplaats.

Speelplaats
Leo Verwoert van de PvdA riep wethouder Ad Cardon op om er voor te zorgen dat de speelplaats voor de jeugd weer hersteld wordt. Die werd vorig jaar afgebroken in verband met de uitbreiding. Verder liet Verwoert weten dat hij graag ziet dat er snel begonnen werd met de werkzaamheden en dat wethouder Cardon de raad op de hoogte houdt over de begraaftarieven. De wethouder beloofde dit.