ALBLASSERDAM – De betonnen blokken die onlangs op de West-Kinderdijk in Alblasserdam zijn geplaatst moeten zo breed zijn om de veiligheid van de fietsers te waarborgen. Dat schrijft wethouder Peter Verheij in zijn beantwoording aan de VVD-fractie van Alblasserdam, die hier vragen over had gesteld. De blokken dienen als tijdelijke scheidslijn tussen het fietspad en de rijbaan. Ruben van der Lecq (VVD) maakte zich zorgen omdat de weg ‘significant smaller’ is geworden en daardoor tot gevaarlijke situaties zou leiden.

“Ik heb bij de materiaalkeuze in ogenschouw genomen dat de veiligheid van de fietsers voorop staat. Bij het kiezen voor een smallere constructie kan het zijn dat het vrachtverkeer te dicht langs het obstakel rijdt, omdat er dan geen obstakelvrees meer is. Hierdoor bevinden de spiegels van de vrachtauto’s zich binnen de projectie van de fietsstrook; dat kan leiden tot ernstige ongevallen bij fietsers. Dit was volgens mij de minst slechte oplossing; maar u weet dat het college altijd open staat voor suggesties en burgerinitiatieven,” aldus wethouder Verheij.

Zodra de sloop van de loodsen bij Mercon Kloos heeft plaatsgevonden, wordt er naar een definitieve oplossing gekeken. Waarschijnlijk zal het fietspad dan een aantal meter opschuiven.