ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam is begonnen met het veranderen van de oude bestuursstijl. Door op andere manieren bedrijven, inwoners en maatschappelijke instellingen te betrekken bij de samenleving wil de gemeente een nieuwe balans creëren tussen overheid en samenleving. Het oude model bleek namelijk niet goed te werken en de stijl was toe aan een verandering. De afgelopen maanden werd er al hard gewerkt aan de doorvoer van de nieuwe stijl.

Zo werd een wekelijks collegespreekuur in de bibliotheek ingevoerd, bezoekt het college bedrijven en instellingen in het dorp, wordt er gebruik gemaakt van sociale media, is er een digitaal loket voor het melden van klachten, is er een verbeterde opzet van de wijkschouwen en de vergaderstructuur van de gemeenteraad is veranderd.

Burgemeester Bert Blase en de drie wethouders hebben de nieuwe stijl vastgelegd in een notitie, die de naam ‘verbinden en vertrouwen’ heeft gekregen. Donderdagavond 5 april werd de notitie gepresenteerd tijdens een rondetafelgesprek met verschillende partners uit de samenleving. De deelnemers bespraken wat ieder kan doen om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Zo vond ondernemer John Capitein; voorzitter van de ondernemersvereniging Nieuwland, dat het ambtelijk en gemeentelijk apparaat meer naar een ondernemersmodel moet worden vertaald. Met het gevolg dat het dorp bestuurd zou worden met minder mensen. “Dat werkt toch veel sneller en efficiënter? Ik zou gek worden als er naast mij nog zeventien directeuren iets mogen vinden van hoe het bedrijf moet werken,” stelde Capitein.

Geen onderneming
Raadslid Aart Clements was het hier niet mee eens. “Je kunt een overheid niet één op één vergelijken met een onderneming. Nu is het zo geregeld dat elke politieke partij een deel van de bevolking van het dorp vertegenwoordigt. Als je daar in gaat schrappen, worden bepaalde groepen niet dan wel ondervertegenwoordigd en dat is niet de bedoeling.”

Monitor
In 2011 heeft het college van B&W onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de gemeentelijke informatie en het vertrouwen in het gemeentebestuur. De resultaten lieten zien dat het vertrouwen is toegenomen sinds de start van deze collegeperiode. Daarnaast vonden de respondenten het belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar de burgers, dat burgers meer betrokken worden en inspraak krijgen. De uitkomsten uit de monitor worden gebruikt om de nieuwe bestuursstijl verder vorm te geven.

Experimenteren
De gemeente wil ‘experimenteren’ en ‘oefenen’ met de nieuwe bestuursstijl, om zo te ontdekken wat positief werkt in vertrouwen en verbinden. Evaluaties van de activiteiten maken een belangrijk onderdeel uit van dit proces. “Je moet blijven innoveren, want er zijn altijd weer nieuwe verwachtingen. Deze raadsperiode moet er een kanteling komen in het systeem,”aldus burgemeester Bert Blase die de leiding had tijdens het rondetafelgesprek.

Vertrouwen
Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2010 stond bij vrijwel alle politieke partijen in Alblasserdam het herstel van het vertrouwen in de overheid hoog op het verkiezingsprogramma. Op 16 april 2010 sloten PvdA, SGP en CDA een coalitieakkoord waarin het werken aan een herkenbaar, betrouwbaar en stabiel bestuur een belangrijke plaats heeft.  De gemeenteraad heeft aangegeven een eigen traject te volgen binnen de ontwikkeling van de nieuwe bestuursstijl.

De volledige notitie is hier te downloaden.

Deel dit bericht via...