ALBLASSERDAM – Zes ondernemers hebben met succes bij de voorzieningenrechter protest aangetekend tegen de vergunning die de gemeente Alblasserdam aan bouwmarkt Hornbach wilde geven voor het gebruik van de buitentuin. De ondernemers, te weten Karwei, Gamma, Intratuin, Stemar, Van Neerbos Groep en Eswi vinden dat de gemeente de vergunning niet had mogen verlenen. De voorzieningenrechter gaf hen gelijk. (De zevende ondernemer uit Alblasserdam heeft dinsdagavond 3 april laten weten zich teruggetrokken te hebben uit de zaak. Waarschijnlijk is het bedrijf per abuis op de lijst met verzoekers beland.)

De gemeente Alblasserdam, die tijdens de zaak de verwerende partij was, voerde aan dat zes van de zeven ondernemers niet belanghebbend zijn bij het besluit. De zes staan namelijk niet geregistreerd als tuincentrum. Alleen Intratuin zou volgens de gemeente een partij zijn, ware het niet dat de zaak in Hendrik-Ido-Ambacht gevestigd zou zijn. “Dit tuincentrum is op een dusdanige afstand van vergunninghoudster gelegen, dat geen sprake is van hetzelfde verzorgingsgebied,” aldus de gemeente.

Omgevingsvergunning
Een aantal ondernemers dacht daar anders over. Volgens hen bestaat twintig procent van hun inkomsten uit de verkoop van tuinmaterialen en zijn zij dus wel degelijk belanghebbend. Verder voerden de ondernemers aan dat de gemeente niet bevoegd is om de omgevingsvergunning te verlenen voor het gebruik van de siertuin, omdat deze vergunning bedoeld is voor het vergunnen van bouwwerken en niet het vergunnen van gronden.

Besluit rechter
Volgens de gemeente Alblasserdam was het verlenen van de vergunning niet strijdig met de wet, omdat het provinciaal beleid om perifere detailhandel aan een vast aantal m2 te binden, minder strikt wordt toegepast. De rechter ging hierin niet mee en besloot de voorlopige voorziening, aangevraagd door de ondernemers, toe te wijzen; hiermee is de vergunning voor de buitentuin voorlopig van de baan. Het bestreden besluit wordt geschorst tot zes weken na de te nemen beslissing op bezwaar.

Kosten
De gemeente Alblasserdam moet de griffierechten (310 euro) en de proceskosten (874 euro) die de ondernemers hebben gemaakt, vergoeden. Hornbach heeft voorlopig de buitentuin weer gesloten . “Wederom een enorme klap voor het personeel van de tuinafdeling en een teleurstelling voor onze klanten,” laat de Alblasserdamse bouwmarkt, die deze maand haar 5-jarig jubileum vierde, desgevraagd weten.

Deel dit bericht via...