ALBLASSERDAM – Het aftellen voor de organisatoren achter Back to Vinyl is begonnen: zaterdag 14 april aanstaande wordt Back to Vinyl in Landvast te Alblasserdam georganiseerd. Dit feest, waarbij de muziek louter vanaf vinyl gedraaid wordt, zal voor de voor de twintigste keer worden georganiseerd.

Niet alleen voor de organisatie is het aftellen begonnen. Tal van Alblasserdammers belden, twitterden, emailden met de vraag ‘wanneer nou toch weer het volgende Back to Vinyl feest wordt georganiseerd’. “Tja”, lacht Lykele Bokhorst, “het is een zeer gewild feest en wordt maar twee keer per jaar georganiseerd.” “En dus wil niemand dat missen,” vult Ben Bochanen aan. Samen met Harry Kemp en Ariejan Boon zijn zij in nauwe samenwerking met het personeel van Landvast de drijvende krachten achter het feest, dat nu al voor de twintigste keer wordt georganiseerd. Eerst nog kleinschalig in de bar van De Wipmolen, later uitmondend in grotere feesten met op het hoogtepunt een kleine 800 betalende toeschouwers. “Hoeveel mensen er komen, maakt niets uit,” aldus Harry Kemp.

“Voor ons telt als enige dat het een gezellig feest moet worden en dat weet het publiek.” “Maar het is ook wel prettig om uit de kosten te komen,” grijnst Ariejan Boon. “En dat is tot nog toe altijd gelukt. Sterker: we hielden meestal wel wat over en dat werd dan geschonken aan een goed doel.”

Beproefd concept
Toch kampen de organisatoren met enige terugval in de bezoekersaantallen. Vandaar dat voor dit feest besloten werd alleen de bovenruimte van Landvast te gebruiken. Een inmiddels beproefd concept, aldus Ariejan Boon: “Het grootste voordeel is dat we iedereen muzikaal aan zijn trekken kunnen laten komen. In de bar wordt (classic) rock gedraaid en in de zaal ernaast kan iedereen naar hartenlust dansen op soul, disco en rock ‘n’ roll.”  “Mooi toch,” meldt Ben Bochanen. “Niemand hoeft meer 2 trappen op en af om elkaar te zoeken.”

 

Vinyl
De muziek die aangeboden wordt, komt sec vanaf vinyl en alleen uit de jaren 60, 70 en 80. “Geen mp3, cd’s of wat dan ook. Zover wij weten, is deze manier van een feest organiseren met deze regelmaat, uniek in Nederland,” aldus Lykele Bokhorst. “En het is ook leuk om al die oude muziek weer opnieuw te horen,” geeft Harry Kemp aan. De sfeer is te vergelijken met die van de disco van de jaren zeventig: gemoedelijk, gezellig en vooral herkenning. Dat geldt zowel voor de muziek als voor de lang uit het oog verloren kennis.

Kosten
Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij cultureel centrum Landvast, Haven 4 te Alblasserdam, telefoon 078-6912923 en kapsalon ’t Hoekje, Scheldeplein 1b, Alblasserdam: 078-6912270. De zalen gaan om 21:00 uur open; aanvang 21:30 uur. Er zijn slechts 300 kaarten te koop, waarvan er al een behoorlijk aantal verkocht is. Zorg er voor dat als je de 20ste Back to Vinyl niet wil missen je tijdig een kaartje in huis hebt. Website: www.backtovinyl.nl Twitter: @back2vinyl