ALBLASSERDAM – 44 ouderen hebben dinsdag 27 maart meegedaan met een opfriscursus rijvaardigheid in Alblasserdam. Wethouder Peter Verheij gaf om 08.30 uur de aftrap in de Havenkerk. Verheij vertelde blij te zijn met de deelnemers: “Ik ben erg blij dat u deelneemt aan deze cursus. Het is altijd goed om de kennis weer op te frissen. Ieder verkeersslachtoffer is er namelijk één te veel. Ik hoop dat u nog lang kunt blijven rijden,” sprak Verheij.

De gemeente Alblasserdam organiseerde samen met de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) en Veilig Verkeer Nederland, de BROEM-dag. Doel van de BROEM-cursus was senioren in het verkeer zo lang mogelijk veilig mobiel te houden.  BROEM staat voor Breed Overleg ouderen En Mobiliteit.

Theorie
Tijdens de cursus werd aandacht besteed aan de verkeerstheorie. Ook kregen nieuwe verkeersregels en actuele verkeersonderwerpen, zoals ‘het nieuwe rijden’, tijdens de theorieronde volop de aandacht. Bovendien werd een gehoortest, een ogentest en een reactietest afgenomen door ervaren specialisten.

Praktijk
De deelnemers maakten in de eigen auto of brommobiel, een rijvaardigheidsrit van ongeveer 35 minuten. Na afloop gaf de begeleider een ritverslag met persoonlijke adviezen waarmee ingeslopen foutjes in rijgedrag en routine kunnen worden verbeterd. Alle deelnemers ontvingen een bewijs van deelname en een naslagwerk om de theorie en de adviezen nog eens na te kunnen lezen.

De cursus had uiteraard geen gevolgen voor de geldigheid van het rijbewijs.