ALBLASSERDAM – Bij de vijver op het terrein van de kinderboerderij aan de Plantageweg in Alblasserdam staat een circa vijftig jaar oude treurwilg. De kroon van de boom moet flink worden verkleind, omdat deze anders te zwaar wordt ten opzichte van de verzwakte stam. De wilg wordt al enkele jaren in de gaten gehouden, omdat op de wortels en stam aanwezig een zwam zit, die de wortelvoet en stam aantast. Daardoor kan de boom afbreken of omvallen. In 2007/2008 is de boom al eens flink teruggesnoeid. Een te grote kroon verhoogt de kans op breuk of instabiliteit.

De aantasting door de zwam is toegenomen. Om de veiligheid te kunnen garanderen en de toekomstverwachting van de boom te verlengen is het noodzakelijk dat de kroon van de treurwilg nog eens flink wordt ingenomen. De boom is beeldbepalend; de gemeente wil de boom zo lang mogelijk te behouden.

De snoeiwerkzaamheden worden zo spoedig mogelijk uitgevoerd. Ieder anderhalf jaar wordt de boom geïnspecteerd, net als alle bomen in Alblasserdam.