ALBLASSERDAM – 25 Krav Maga-instructeurs vanuit het hele land hebben deze week les gekregen van Tal uit Israël. Deze man is expert op het gebied van het Israëlische zelfverdedigingssysteem. De driedaagse cursus had als doel de instructeurs te trainen en om hen naar een hoger niveau te krijgen. Aan het einde van de lessen, werd een zes uur durend examen afgenomen. Dit alles gebeurde in Fitness Centrum Referee van Randy van der Holst aan de Voltastraat in Alblasserdam.

Een beetje vreemd was het wel, om te zien hoe de instructeurs en instructrices rollebollend over elkaar de technieken aangeleerd kregen. Hoewel het een beetje weg had van een vechtsport als karate, mag je het volgens Franklyn Hartkamp, oprichter en directeur van Krav Maga Global geen sport noemen. “Het gaat niet om een sport, maar om de techniek. Krav Maga is zorgvuldig ontwikkeld voor een breed publiek en is daarom te gebruiken voor het leger, justitie, veiligheidsdiensten en burgers,” aldus Hartkamp.

Wildgroei
Wel baalt hij er van dat er in Nederland een wildgroei is ontstaan aan Krav Magascholen die volgens hem verkeerd opleiden. “Vaak zie je dat bij anderen dat geweld niet meer binnen de proporties blijft. Zij zorgen voor een slechte naam. Bij ons zijn aanvallen en tegenaanvallen altijd binnen proporties. Zo leren we deelnemers weg te rennen als het kan, maar ook om iemand knock-out te slaan, als hij met een mes dreigt. Dat staat namelijk in verhouding tot elkaar. Maar we zullen nooit vingers in de ogen duwen, als iemand aan je shirt trekt. Het is echt bedoeld om ergens heelhuids vanaf te komen.”

Krav Maga
Krav Maga, Hebreeuws voor contactgevecht, Krav Maga werd ontwikkeld door wijlen Imi Sde-Or (Lichtenfeld). Tijdens zijn opmerkelijke militaire carrière als hoofdinstructeur van man-tot-mangevechten bij de IDF schreef Imi het officiële legerhandboek voor man-tot-mangevechten. In 1964 verliet hij de militaire dienst maar bleef hij de instructie van Krav Maga, zowel bij het leger als bij veiligheidsdiensten, begeleiden. Hij spande zich bovendien in om Krav Maga te verbeteren, te verfijnen en toe te spitsen op de behoefte van burgers.

Examen
Bij de gradatie van Krav Maga wordt niet gewerkt met banden maar met levelpads die behaald kunnen worden na een periode van training. Deze periode werd de afgelopen dagen voor de instructeurs afgesloten met een examen in Alblasserdam. De meesten wisten een nieuw level te behalen.

Tal (boven) geeft instructies.