ALBLASSERDAM – De brandweer is maandag 12 maart drie keer voor niets uitgerukt naar De Alblashof en één keer naar Hotel Kinderdijk in Alblasserdam. De loze, automatische brandmeldingen werden onder meer veroorzaakt door roken bij een melder en het bakken van vlees. Zowel bij de brandweer als bij de Alblashof en het Hotel wordt er flink gebaald en wordt er gezocht naar een oplossing, om het aantal loze meldingen terug te dringen. “We willen dit soort meldingen tot een minimum beperken. Als het systeem af gaat, moet er iets aan de hand zijn. Dat is de bedoeling,” vertelt Gerard Ketting, postcommandant van de Alblasserdamse brandweer.

Het openbaarbrandmeldsysteem (OMS) is er voor bedoeld om brand in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken, zodat het vuur in de kiem gesmoord kan worden. In de praktijk blijkt echter dat een automatische melding vaak loos is. “Dat kan te maken hebben met een stukje techniek, maar ook met mensen die de melding veroorzaken; zoals met koken en roken,” weet Ketting. Hij vervolgt: “Vervelend is het wel. Maandag werden de vrijwilligers overdag bijvoorbeeld drie keer van het werk geroepen voor een loze melding. Daar maak je natuurlijk geen vrienden mee bij de baas.”

De komende tijd wordt er door de brandweer, samen met het verzorgingshuis gekeken naar een oplossing om het aantal loze meldingen terug te schroeven. Ketting: “Zo gaan we standaard kijken als de melder is gegaan, om te weten waardoor dit is veroorzaakt.”

Het was de tiende keer dit jaar dat de brandweer moest uitrukken voor een automatische brandmelding in de Alblashof en de derde keer voor een melding in Hotel Kinderdijk.