NIEUW-LEKKERLAND – Nelly de Jong uit Nieuw-Lekkerland nam zich op 1 januari 2012 voor om een 366 dagen lang één blikje van straat te rapen. Inmiddels raapt zij dagelijks meer dan tien blikjes op in de polder en op straat. “Het is absurd dat er zoveel blikjes op straat worden gegooid,” vindt De Jong. Tot en met 31 december blijft de Lekkerlandse het rondslingerende blik in Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland oprapen.

Regelmatig fietst de vijftiger een rondje door de polder. Onder de snelbinders reist een rieten mand mee. “Tijdens de tocht raap ik de weggegooide blikjes op en neem die in een mand mee naar huis. Daar sorteren mijn man en ik de spullen en wordt het blik weggebracht naar een oudijzer-handelaar,” vertelt De Jong. Zij krijgt hiervoor een dubbeltje per vijf kilo. “Daar hoef ik het dus niet voor te doen,” lacht de ‘blikjesvrouw’.

Alleen blik
Om door de bomen het bos te kunnen blijven zien, besloot Nelly alleen de blikjes op te ruimen. “Ik wilde iets nuttigs doen. Al het afval oprapen is geen optie, dat is er veel te veel. Daarom ruim ik voor dit jaar alleen de blikjes op. Ik weet dat er elke dag weer nieuwe weggegooide blikjes bij komen en daarom stel ik voor dat er maatregelen genomen worden om dit tegen te gaan. Er zou bijvoorbeeld statiegeld op de blikjes gegeven moeten worden. Verder vind ik dat de politie strenger moet controleren op het op straat gooien van afval.”

Of er na 31 december 2012 een nieuwe actie komt, weet De Jong nog niet. “Dat zien we dan wel,” besluit de Lekkerlandse.