ALBLASSERDAM – De jaarlijkse groepsvaccinatie in de regio Zuid-Holland Zuid gaat komende maand van start. De GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) verzorgt in maart, april en september op acht centrale locaties in de regio massavaccinaties voor negen en twaalfjarigen. In totaal worden in de regio ongeveer 9000 kinderen opgeroepen voor vaccinatie. Alblasserdammers zijn op woensdag 18 april aan de beurt. Zij kunnen een prik krijgen in sporthal de Laaght in Papendrecht.

De negenjarigen krijgen een vaccinatie tegen Difterie, Tetanus, Polio, Bof, Mazelen en Rode hond, de zogenaamde DTP- en BMR vaccinatie. Twaalfjarige meisjes krijgen in maart en april hun eerste en tweede HPV vaccinatie, dit is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. In september volgt de derde HPV en DTP- en BMR vaccinatie.

DTP/ BMR- vaccinatie
Een vaccinatie tegen DTP en BMR vermindert volgens de GGD de kans op een aantal besmettelijke ziekten die vervelende complicaties kunnen geven. In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind of dat moment koorts heeft of als een kind te weinig weerstand heeft door bijvoorbeeld leukemie, na een niertransplantatie of bij behandeling met celremmende middelen of bijnierschorshormonen. In dat geval moeten ouders even overleggen met de kinderarts.