ALBLASSERDAM – Het is vrijdag 24 februari exact een eeuw geleden dat Helena Flora Bas – Ceton werd geboren. Voor burgemeester Bert Blase reden genoeg om de inwoonster van Alblasserdam met een grote bos bloemen op te zoeken in verzorgingshuis De Waard, gevestigd in de Alblashof. “Mensen kennen me denk ik nog wel als het ‘groentevrouwgie’ uit de Kerkstraat,” vertelt Lena. Jarenlang runde Lena, die in Nieuw-Lekkerland werd geboren, met haar man de groentewinkel.

“Mijn moeder was altijd een harde werker. Op haar twaalfde was ze al bezig met klompen schuren. Later in de winkel moest er ook hard gewerkt worden,” weet de dochter van de honderdjarige. De gezondheid van Lena laat het laatste jaar wat te wensen over, maar verstandelijk is de Alblasserdamse nog goed bij. Mevrouw Bas heeft één dochter, één kleinzoon en één achterkleindochter.

 

De dochter van Lena Bas, links op de foto, zorgt nog goed voor haar moeder en helpt waar zij haar helpen kan.