ALBLASSERDAM – De groepen acht van de Alblasserdamse basisscholen De Boeg, De Schalm en De Loopplank hebben maandagochtend 20 februari de film “Achtste groepers huilen niet” bekeken in cultureel centrum Landvast. De Nederlandse jeugdfilm gaat over een de stoere achtste-groeper Akkie, die het liefst wil voetballen maar dan plotseling ernstig ziek wordt. Zonder de harde waarheid uit de weg te gaan, wordt het thema kinderkanker op een aangrijpende en begrijpelijke manier behandeld.

“Omdat het verhaal zich binnen groep acht afspeelt is het best bijzonder om deze film met drie groepen acht gelijktijdig te bekijken,”vertelt meester Marcel Boele van PCBS De Loopplank.

Tranen
Tijdens de film wisten enkele kinderen hun tranen niet te bedwingen. Zij kregen een bemoedigende arm van een vriend of vriendinnetje om zich heen. Toch kon er ondanks het ‘zware’ thema ook veel gelachen worden tijdens de 95 minuten durende film.

Napraten
“Dankzij het initiatief van een ouder van De Loopplank in samenspraak met Ton Kroeze van Landvast was het mogelijk om de film te bekijken. We zijn Ton daarom bijzonder dankbaar dat hij aan dit project volledige medewerking heeft verleend. In de groepen zal er op school uitvoerig en in alle rust een nabespreking volgen, omdat de film best veel losmaakt,”aldus Boele.