KINDERDIJK – “Hoe kon dit nu gebeuren?,” het is een vraag die molenaar Peter Paul Klapwijk zichzelf al herhaaldelijk heeft gesteld, nadat hij hoorde van het overlijden van zijn vriend en collega-molenaar René verkerk (47) . Donderdag werd de Kinderdijker bij het scheprad van zijn molen langs de Overwaard aangetroffen door een buurman. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

“René was een supermolenaar. Als je vragen had, kon je bij hem terecht. Hoe dit ongeval kon gebeuren, weet ik niet. Er is in ieder geval wat misgegaan. Heel Kinderdijk is in diepe, diepe rouw,” vertelt Klapwijk.

Arbeidsinspectie
Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de man vermoedelijk al woensdagavond bij werkzaamheden in de molen is verongelukt. De Arbeidsinspectie heeft vrijdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. De resultaten zijn nog niet bekend gemaakt.

Rouwstand
De komende dagen staan alle molens van het werelderfgoed in de rouwstand. Ook in de rest van Nederland uiten diverse molenaren hun verdriet, door de molen in die stand te zetten. In Kinderdijk is die stand zo dat de onderste wiek voorbij het molenlijf staat. Dit is het omgekeerde van de vreugdestand en dient als teken van afscheid.

Zanggroep Joy
Ook zanggroep Joy is volledig verslagen. Het overlijden van Verkerk is ongekend hard aangekomen. De Kinderdijker was naast molenaar, treinmachinist en imker ook een groot liefhebber van muziek en was jarenlang de dirigent van het Nieuw-Lekkerlandse koor Joy. “Hij was Joy. Zonder hem wordt Joy nooit meer Joy. René is de vierde jonge persoon die ons in drie jaar tijd ontvalt. Zijn wens was om met ons een seniorenkoor te worden,” vertelt Marianne Gaal, voorzitster van de zanggroep.

Verdriet verwerken
De rol van René bij Joy was groot. Zo groot dat er, als hij een keer ziek was, niet eens gerepeteerd werd door het koor. “Het koor draaide op hem. Zonder hem had je geen muziek en geen leiding. Hij was eigenlijk de trekker van het koor. Hoe het nu verder moet weet ik niet. Voorlopig laten we alles rusten om het grote verdriet te verwerken,” aldus Joy-bestuurslid Ria de Vreede.

Gekke bek
Voorzitster Gaal vult aan: “Het is nog te kort dag om te zeggen dat we al stoppen. Maar ik vraag me wel af of we zonder René nog ooit kunnen zingen. Hij maakte altijd dat speciale tintje. Als we bijvoorbeeld tijdens een optreden wat te serieus keken, trok hij een gekke bek. Hij liet ons lachen. Toch denk ik dat we het René verschuldigd zijn om wat te blijven doen. We moeten verder als groep, maar misschien niet met zang, maar met iets heel anders. Voor nu laten we het even betijen.”

Maranatha
Zanggroep Joy bestaat uit ongeveer dertig kerkelijke mensen. De meeste mensen hebben een band met de Lekkerlandse Hervormde Gemeente Maranatha. “We waren geen standaard koor,” weet De Vreede. “Eigenlijk waren we meer een vriendenclub, die elke maandag bijeen kwam om te repeteren. Onderling hadden we een persoonlijke band met elkaar.”

Imker
Bij de Imkervereniging Dordrecht en omgeving heerst ongeloof. Secretaris Leo van der Heijden: “René had een aantal bijenvolken bij zijn molen en ik sprak hem regelmatig. Onlangs zijn we met de bijenvereniging nog bij zijn molen geweest en hebben we met zijn allen gebarbecued. Het is niet te bevatten. Hoe is dit mogelijk?.”

René werkte jarenlang als machinist op goederentreinen bij rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht.

René, rechts op de foto, was een zeer geliefd dirigent bij zanggroep Joy.