ALBLASSERDAM – De aanhouder wint, moet Alblasserdammer Ismet Hakioglou zo’n vijftig jaar geleden gedacht hebben, toen hij zijn huidige vrouw Saliye Omeroglou herhaaldelijk tegenkwam in de buurt van de Griekse stad Xanthi. Saliye (66) negeerde namelijk tot vier keer toe een ‘flirtpoging’ van Ismet (69). “Ik vond hem niet leuk,” bekende de Alblasserdamse maandag 13 februari tegenover burgemeester Bert Blase. Doordat Ismet vriendelijk bleef aandringen op een gesprekje, ging de Saliyeoverstag, volgde een gesprek en sloeg de vonk over. De twee trouwden toen zij 16 en 19 waren. Inmiddels is het tweetal al vijftig jaar samen.

Ismet Hakioglou moest van alles uithalen om Saliye, die opgroeide bij haar ‘strenge’ oma, te veroveren. De moeder van Ismet vond zijn vriendin niets voor haar zoon en de oma van Saliye vond Ismet niets voor haar kleindochter. De vader van Ismet daarentegen vond de vriendin van zijn zoon wel leuk en zei tegen zijn zoon dat hij haar wel mocht ‘hebben’. Omdat de moeder en oma tegen waren, schaakte Ismet zijn vriendin. “Ik heb haar ontvoerd en daarna moesten we trouwen, want zo waren de regels,” vertelt Ismet.

Na hun trouwen besloot de West-Thraciër naar Nederland te gaan om daar te werken in de kabelfabriek. Niet veel later kwamen de vrouw en kinderen ook naar Alblasserdam. Saliye ging aan de slag bij Philips. Inmiddels zijn beiden ‘uitgewerkt’ en genieten de twee van hun vrije dagen. “We gaan vaak naar Turkije op vakantie. Binnenkort gaat we weer voor zeven maanden. Heerlijk is het daar,” vinden zowel Ismet als Saliye.

Het echtpaar Hakioglou kreeg, onder toeziend oog van de drie kinderen, uit handen van de burgemeester een boek over de molens van Kinderdijk.

 

Ismet kocht, ter ere van het jubileum, voor zijn vrouw een grote bos met rode rozen