ALBLASSERDAM – Bouwmarkt Karwei uit Hendrik-Ido-Ambacht is bang dat de gemeente Alblasserdam in een achterkamertje handel drijft met concurrent Hornbach aan de Kelvinring in het Damdorp. Dat is te lezen in een kritische brief aan de gemeenteraad. Karwei maakt zich met name zorgen om de uitbreidingsplannen van de bouwgigant. Er wordt zelfs gedreigd dat als de gemeente de plannen door laat gaan, juridische stappen door Karwei worden ondernomen om de ‘schade’ op Alblasserdam te verhalen.

Aanleiding is de vergunningsaanvraag die Hornbach in januari bij de gemeente deed. Het bedrijf wil namelijk 4.000 vierkante meter van het terrein gebruiken voor de buitenverkoop. De afgelopen jaren zijn daar diverse rechtszaken over geweest, waarbij de rechter bepaalde dat Hornbach het bewuste deel alleen als siertuin en groenstrook mag gebruiken.

Achterkamertje
Karwei is bang dat er nu opeens wel gebruik gemaakt mag worden van de 4.000 vierkante meter grond. “Wij maken ons wederom zeer veel zorgen. Als buitenstaander lijkt het er nu op dat de gemeente met Hornbach in een achterkamertje handel heeft gedreven, om zodoende de opgelegde dwangsommen in te ruilen voor een bouwvergunning,” aldus eigenaar Arie van Wingerden van de Ambachtse bouwmarkt.

Desastreuze gevolgen
Karwei zegt niet alleen uit oogpunt van gerechtigheid te informeren bij de gemeente, maar ook omdat de crisis bij de bouwmarkten hard is toegeslagen. “De uitbreiding van 4.000 meter kan voor ons en onze collega’s desastreuze gevolgen hebben. De omzet is al met ruim twintig procent gedaald. Het moge duidelijk zijn dat wij de gemeente volledig aansprakelijk zullen stellen, als er niet handhavend wordt opgetreden, dan wel het op een akkoordje met Hornbach wordt gegooid,” besluit Van Wingerden in zijn brief.

De gemeente Alblasserdam onderzoekt de vergunningsaanvraag en geeft waarschijnlijk binnen een maand uitsluitsel.

Foto: Pieter van den Berg.