ALBLASSERDAM – De veiligheidsregio en Politie Zuid-Holland Zuid zijn vrijdag 10 februari bijeen gekomen om zich voor te bereiden op de Molentocht die zaterdag 11 februari in de Alblasserwaard gehouden wordt. De politie verwacht dat er tijdens de tour 75.000 mensen op het ijs te vinden zijn. Ook op zondag 12 februari wordt veel drukte verwacht. Er zijn door de organisatie zelf veel EHBO-posten ingericht op de route bij alle ijsclubs. Daarnaast heeft de Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de Regio Zuid-Holland Zuid een extra post ingericht op dat deel van de route, dat voor de ambulance moeilijk toegankelijk is.

Uiteraard zijn zowel ambulance en politie uitgerust met wagens die snel ter plaatse kunnen komen. Daarnaast heeft de brandweer twee oppervlaktereddingsteams naast de standaardbezetting klaar staan.

Voorbereiding
De veiligheidsregio roept mensen op zich goed voor te bereiden op de schaatstocht. “Naar verwachting zal er voldoende eten en drinken langs de kant te koop zijn, maar warme kleren en een opgeladen mobiele telefoon zijn zeker aan te bevelen,” aldus VR ZHZ. De hulpdiensten hebben zich mede op basis van uitgebreide draaiboeken en verkeersplannen voorbereid op de molentochten en de grote menigte mensen die worden verwacht.

Zondag 12 februari
Ook op zondag verwachten we veel bezoekers in het gebied. Alle hulpdiensten zijn hierop voorbereid. Omdat er op zondag geen officiële molentochten worden gereden, zijn er die dag geen extra EHBO-posten ingericht. Dat betekent dat bezoekers zelf goed moeten zorgen voor voldoende drinken, eten, zich warm moeten aankleden en zich goed moeten voorbereiden op de tocht die ze willen schaatsen.

Inschrijven
Alblasserdammers kunnen zich zaterdag vanaf 09.00 uur inschrijven op drie punten. Punt één is Hotel Van Krimpen op de Dam. Daar wordt overigens de meeste drukte verwacht. Punt twee is bij Souburgh en inschrijfpunt drie is te vinden bij de IJsclub aan het Kortland. (daar wordt de minste drukte verwacht).

Deelnemers moeten rekening houden met het feit dat zij op natuurijs schaatsen. Dat klinkt logisch, maar het houdt in dat allerlei oneffenheden een gevaar kunnen opleveren. Voorzichtigheid is daarom geboden.