ALBLASSERDAM – Het bestuur van de Stichting Schaatsmolentocht Alblasserwaard heeft vrijdagochtend 10 februari besloten dat de Molentocht zaterdag 11 februari wordt gereden. Hiermee gaat de grote wens van menig schaatsliefhebber in vervulling. Dagenlang werd naar de beslissing uitgekeken en tot twee keer toe werd die beslissing uitgesteld, maar nu is het definitief: de tocht door dorpen en polders in de Alblasserwaard gaat door. Wel waarschuwt de stichting voor gevaarlijke plekken in het ijs.

Zaterdag kan er vanaf 09.00 uur gestart worden vanaf de dertien lokale ijsclubs. Dit kan tot 13.00 uur. De rijders moeten voor 17.00 uur binnen zijn. Er kan gekozen worden voor afstanden van 25, 50 en 75 kilometer. Langs door routes staan koek-en-zopie stands van onder meer buurtverenigingen, ijsclubs of commerciële uitbaters. De Molentocht gaat door dorpen als Giessenburg, Goudriaan, Groot-Ammers, Bleskensgraaf, Oud-Alblas, Alblasserdam en Kinderdijk. Alleen de schaatser die alle stempels op de kaart heeft, krijgt een herinneringsmedaille.

Besloten is om deze zwakke punten met linten af te zetten, zodat de schaatsers langs de zwakke plekken kunnen schaatsen en er niet overheen hoeven. De Stichting vraagt bij deze dan ook aan alle schaatsers en andere ijsdeelnemers om voorzichtig te zijn, en de afzettingen in stand te houden. “Deze staan er niet zonder reden, maar voor uw en onze veiligheid,” aldus de stichting.

Maatregelen
Er wordt een grote toestroom van schaatser verwacht op de Ammerse boezem, de Alblas, De Graaf en de Giessen. Om de wegen langs deze wateren toegankelijk te houden voor het doorgaande verkeer, de busdienst en de hulpdiensten in het bijzonder worden een aantal verkeersmaatregelen genomen.

Deze verkeersmaatregelen bestaan uit:
1. een parkeerverbod langs genoemde wateren,
2. extra tijdelijke parkeerterreinen langs de toeleidende wegen en
3. bewegwijzering vanaf de toeleidende wegen naar deze parkeerterreinen.

Op het gemeentehuis in Alblasserdam wordt het “zenuwcentrum” ingericht. Vanuit hier zullen de hulpdiensten, gemeenten en de stichting alle aspecten van de tocht coördineren.

Wind
De tocht gaat over idyllische riviertjes als de Giessen, Smoutjesvliet, Graafstroom en Alblas. Maar ook door het Achterland, de polder. Het veenweidegebied wordt door de schaatsers vaak als ‘zwaar’ ervaren. Hier kan namelijk een harde striemende westen- of oostenwind de schaatser flink parten spelen. Kilometers kan je de wind tegen hebben of als je geluk hebt de wind in de rug. De getrainde schaatser met conditie zal hier minder moeite mee hebben. Veel deelnemers aan de Molentocht hebben echter nauwelijks getraind voor dergelijke afstanden.

Geschiedenis
De tourtochten kennen in de Alblasserwaard een rijke historie. Al in 1917 organiseerde de toenmalige IJsbond Alblasserwaard tochten. Enkele ijsclubs waren daarbij betrokken. De ‘rondritten’ hadden tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog een afstand van 55 kilometer. Na de oorlog kreeg de ijsbond steeds meer de functie van een district van de KNSB. Dat had tot gevolg dat inkomsten moesten worden afgedragen en dat beviel de ijsclubs niet. Het geld kon niet in materiaal of in een accommodatie worden geïnvesteerd.

Afscheiding
In 1954 leidde dit tot een afscheiding. Een aantal ijsclubs ging zelfstandig toertochten organiseren. Bijna tien jaar later, in de barre winter van 1963, zochten ijsclub AYC uit Alblasserdam samenwerking voor het houden van gezamenlijke schaatsmolentochten. De ijsclubs regelden start- en controleposten en kregen tien cent per deelnemer. Aan de eerste schaatsmolentochten namen drieduizend schaatsers deel. Pas op 12 april 1973 werd de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard (aangesloten bij de KNSB-red.) opgericht en groeide het evenement uit tot nationale en zelfs internationale bekendheid. De laatste Molentocht werd in 2009 verreden en telde zo’n 75.000 deelnemers.

Tekst: Peter Donk en Peter Stam.