ALBLASSERDAM – De officier van justitie heeft donderdag 9 februari in de rechtbank van Dordrecht tegen J. de L. uit Alblasserdam een werkstraf van 180 uur geëist. De 37-jarige man werd verdacht van hennepteelt in een woning in de Willem Dreeshof in zijn woonplaats, het bezit van een illegaal veerdrukwapen, het illegaal aftappen van stroom, het telen van hennep in Zwijndrecht en het in bezit zijn van een BMW die betaald zou zijn met crimineel geld.

Taakstraf
Tijdens de zitting trok de officier van justitie onder meer wegens gebrek aan bewijs, twee verdachtmakingen in. Zo kon niet worden bewezen dat de auto van crimineel geld was betaald en er zou ook geen sprake geweest zijn van illegaal aftappen van stroom. Omdat de andere feiten volgens het OM wel wettig en overtuigend zijn bewezen, werd er een taakstraf van 180 uur geëist.

Hennepteelt
De L. werd in 2009 betrapt op de hennepteelt (118 planten) in een pand aan de Van Ruisdaelstraat in Zwijndrecht. Een jaar later werd een hennepplantage (116 planten) en een veerdrukwapen in een pand in de Willem Dreeshof in Alblasserdam ontdekt.

Slaapapneusyndroom
Volgens zijn advocaat teelde De L. de hennep omdat hij een ernstige vorm heeft van het slaapapneusyndroom. “Zijn ziekte verhinderde hem dat hij in het normale leven werkzaam kon zijn. Omdat hij toch in een grote BMW reed, werd er een heksenjacht geopend door het openbaar ministerie. Hij is door de mangel gehaald en wordt als crimineel beschouwd,” aldus de advocaat.

De rechters doen over twee weken uitspraak over de zaak.