ALBLASSERDAM – De Alblasserwaardse Schaatsmolentocht wordt in ieder geval niet voor zaterdag gereden. Het ijs is nog te zwak. Aanstaande vrijdagochtend komt het bestuur van de stichting Molentochten Alblasserwaard opnieuw bij elkaar, zo werd woensdagochtend 8 februari beslist. “We hopen op een wonder,” aldus Hillebrand Beärda van de stichting. Met name het ijs bij Groot-Ammers (en naar beneden, op de kaart gezien) is nog veel te zwak voor een tocht. IJsclubs brachten de diktes in kaart en daaruit bleek er op een groot aantal trajecten slechts zes centimeter ijs ligt. Er is officieel 13 centimeter ijs over het hele parcours nodig voor de tocht.

Een van de problemen waar de stichting tegenaan loopt, is het aantal deelnemers dat mee zal doen met de tocht. “Een groot aantal deelnemers zal de tocht ‘zwart rijden’, waardoor het voor de stichting niet in te schatten is hoeveel mensen er zich op het ijs bevinden. Dit heeft tot gevolg dat er teveel onverzekerde mensen op het ijs komen, waar de Stichting zich voor moet waarborgen,” zo is te lezen op de website Schaatsmolentochten.nl.

Nepaccounts
Op diezelfde website attendeert de stichting de bezoekers op het feit dat er diverse twitteraccounts bestaan, waarop uitspraken en speculaties te lezen zouden zijn, die niet juist zijn. De stichting neemt afstand van deze ‘tweets’. Alleen het account @Molentocht wordt net als de website, door de stichting gewaarborgd.

Geschiedenis
De toertocht over de bevroren wateren van de Alblasserwaard is al dagen onderwerp van gesprek in de regio. De tocht werd twaalf keer eerder in de geschiedenis verreden. Dat was in 1972, 1976, 1979, 1982, 1985, 1986, 1987, 1991, 1993, 1996, 1997 en 2009. De afstanden variëren van 25 tot 75 kilometer.

teveel onverzekerde mensen op het ijs komen, waar de Stichting zich voor moet waarborgen.