ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam en die van Dordrecht zijn donderdagavond 2 februari anderhalf uur bezig geweest met een schoorsteen van woning aan de Randweg in Alblasserdam. Passanten zagen rond 21.30 uur dat er vonken uit het afvoerkanaal kwamen. Besloten werd om de brandweer in te schakelen. Met de hulp van een hoogwerker uit Dordrecht werd de schoorsteen geramoneurd. Omdat daarbij zo weinig roet –en koolresten naar beneden kwamen, werd de voorzichtige conclusie getrokken dat het mogelijk om vliegvuur ging en niet om een schoorsteenbrand.

Daarop pakte de brandweer de spullen weer in en vertrok. De brandweer gaf aan de eigenaar van de woning het advies deze week eens goed naar de schoorsteen te laten kijken.

Ramoneuren is overigens afgeleid van het zelfstandig naamwoord ramoneur. Dit gereedschap bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer vijftig centimeter lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en koolresten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de brandweerlieden beneden opgevangen en geblust.