Alblasserdammer vraagt aandacht voor ‘vrijersbankje’ in Polderstraat

ALBLASSERDAM – Cor Veen uit Alblasserdam vraagt de gemeente per brief of de ‘Hooftmanbank’, ook wel het ‘vrijersbankje’ bovenaan de Polderstraat gerestaureerd kan worden. Een groot aantal mozaïeksteentjes verkeren volgens Veen in slechte staat. De Alblasserdam verzoekt de gemeente er alles aan te doen om de boel te laten restaureren of te vernieuwen. De bakstenen en mozaïeksteentjes waar de bank uit is opgebouwd, zijn afkomstig uit het huizenpuin dat werd veroorzaakt door het Duitse bombardement van 11 mei 1940 in het centrum van Alblasserdam.

Volgens Veen, in Alblasserdam bekend om zijn enorme inzet voor behoud van historie, is het van groot belang dat de bank behouden blijft. “Deze dokter Hooftmanbank was het eerste bouwwerk dat na het bombardement van 1940 in Alblasserdam werd gebouwd. Het staat symbool voor daadkracht, doorzettingsvermogen en de wederopbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, want ondanks alle ellende gingen we gewoon door en pakten we de draad weer op. Verder is het gewoon een heel bijzondere bank. Je kunt er bijvoorbeeld namelijk aan twee kanten op zitten. Dat is bijna landelijk uniek.”

Naam
De Dokter Hooftmanbank heeft haar naam volgens Cor Veen te danken aan de toenmalige huisarts T. A. Hooftman (1886-1952) die de zitplaats voor een groot deel financierde. De bank werd lange tijd gebruikt als bushalte. Maar de bank was volgens Veen nog multifunctioneler. Want: “De achterkant werd door stelletjes gebruikt om te vrijen. Dat gedeelte is namelijk moeilijk zichtbaar vanaf de doorgaande weg.” In de loop der jaren begon de bank echter steeds meer achterover te hellen en de mozaïeksteentjes raakten los. In juni 1987 kreeg de bank, tot volle tevredenheid van de burgerij, een opknapbeurt en werd daarbij weer rechtgezet.

Of de gemeente inderdaad overgaat tot restauratie, dan wel vernieuwing van de bank, is nog niet bekend. Mogelijk wordt dat later deze week wel bekend, dan zal dit bericht geüpdatet worden.

 

Afgaande op de foto wordt de achterkant van het ‘vrijersbankje’ door ‘groentjes’ gebruikt…

19 reacties

 1. Zo’n mooi stukje Alblasserdam moet natuurlijk gewoon behouden blijven, en lijkt mij niet zo duur om te restaureren.

 2. Natuurlijk kan dit bankje gerestaureerd worden door de gemeente. Ze hebben tenslotte ook 750.000 euro over om de ouwe rotmolen of wat er van over is in het Kortland te restaureren.

 3. Ik ondersteun van harte het initiatief van Cor Veen.
  Met een beetje goede wil moet het toch mogelijk zijn hier de benodigde financiele middelen voor te vinden.
  Het kan en mag niet zo zijn, dat dit historische object uit het dorpsbeeld verdwijnt omdat men het laat verpauperen en het uiteindelijk onder de slopershamer valt………………
  Bij deze ook mijnerzijds een oproep aan de gemeente: ken en neem uw verantwoordelijkheid en ken uw geschiedenis…………

 4. Bankje restaureren kom op zeg ze kunnen beter bij de begraafplaats eens iets gaan doen.
  Het ziet er niet uit daar je zal er maar wonen om de hoek,en o ja moesten ze zo nodig een speelplaats van de kinderen afpakken nu is het een moerras geworden ooooo alblasserdamse wethouders word eens wakker.

 5. ‘Anoniem’:
  Jammer dat u in dit verband met een nietszeggende reactie komt.
  De door u aangevoerde argumenten zouden best enige waarde kunnen hebben, maar u gaat in uw reactie voorbij aan de omstandigheden waaronder het bankje tot stand is gekomen.
  Probeert u zich eens in te denken wat een ellende aan een en ander is voorafgegaan.
  Die ellende staat in schril contract met de door u geplaatste reactie.

 6. Och als de gemeente nou een kunstwerk verkoop is er wel geld voor dat bankje.Inderdaad van waarde dat geef ik toe.

 7. @lb
  Zal niet meevallen,ik denk dat er veel niet meer onder ons zijn .
  Gewoon een leuk stukkie nostalgie om te behouden.

 8. moet toch niet zo moeilijk zijn? gewoon gemeentelijk monument van maken en geld vrij maken voor onderhoud (wellicht is er van heel dit stukje Alblasserdam een monument te maken:damsluis,oorlogsmonument,het bankje en de omgeving?).

 9. wat een rare naam zeg voor een bankje.
  maar ik vind het eigenlijk best onzin.
  ze kunnen beter de egraafplaats opknappen, het ziet er zo ook echt niet uit
  dat eerder als een bankje maar wel best bijzonder waar die mozaik steentjes vandan komen!!

 10. Ze kunnen het beste allebei doen toch? Bankje en begraafplaats.
  En als ze het goed aanpakken krijgen ze voor het bankje nog wel ergens subsidie ook denk ik.
  Ik denk ook dat het bankje eigenlijk helemaal niet weg mag,beschermd dorpsgezicht of zoiets.Maar dat weet ik niet zeker.

 11. Ik vind het een,een rare naam voor dat bankje!
  Ik woon in de polderstraat ik zie elke keer dat bankje weer staan!
  Ik denk bij me zelf poepoe hoelang staat dat ding hier al??
  Groetjes iemand uit de polderstraat!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *