ALBLASSERDAM – Cor Veen uit Alblasserdam vraagt de gemeente per brief of de ‘Hooftmanbank’, ook wel het ‘vrijersbankje’ bovenaan de Polderstraat gerestaureerd kan worden. Een groot aantal mozaïeksteentjes verkeren volgens Veen in slechte staat. De Alblasserdam verzoekt de gemeente er alles aan te doen om de boel te laten restaureren of te vernieuwen. De bakstenen en mozaïeksteentjes waar de bank uit is opgebouwd, zijn afkomstig uit het huizenpuin dat werd veroorzaakt door het Duitse bombardement van 11 mei 1940 in het centrum van Alblasserdam.

Volgens Veen, in Alblasserdam bekend om zijn enorme inzet voor behoud van historie, is het van groot belang dat de bank behouden blijft. “Deze dokter Hooftmanbank was het eerste bouwwerk dat na het bombardement van 1940 in Alblasserdam werd gebouwd. Het staat symbool voor daadkracht, doorzettingsvermogen en de wederopbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, want ondanks alle ellende gingen we gewoon door en pakten we de draad weer op. Verder is het gewoon een heel bijzondere bank. Je kunt er bijvoorbeeld namelijk aan twee kanten op zitten. Dat is bijna landelijk uniek.”

Naam
De Dokter Hooftmanbank heeft haar naam volgens Cor Veen te danken aan de toenmalige huisarts T. A. Hooftman (1886-1952) die de zitplaats voor een groot deel financierde. De bank werd lange tijd gebruikt als bushalte. Maar de bank was volgens Veen nog multifunctioneler. Want: “De achterkant werd door stelletjes gebruikt om te vrijen. Dat gedeelte is namelijk moeilijk zichtbaar vanaf de doorgaande weg.” In de loop der jaren begon de bank echter steeds meer achterover te hellen en de mozaïeksteentjes raakten los. In juni 1987 kreeg de bank, tot volle tevredenheid van de burgerij, een opknapbeurt en werd daarbij weer rechtgezet.

Of de gemeente inderdaad overgaat tot restauratie, dan wel vernieuwing van de bank, is nog niet bekend. Mogelijk wordt dat later deze week wel bekend, dan zal dit bericht geüpdatet worden.

 

Afgaande op de foto wordt de achterkant van het ‘vrijersbankje’ door ‘groentjes’ gebruikt…