ALBLASSERDAM – De rechtbank in Dordrecht heeft dinsdagmiddag 24 januari taakstraffen opgelegd aan de twee jongens uit Alblasserdam die op 16 juni 2011 de Coop Compact supermarkt in hun woonplaats  overvielen. Bij de overval werd ruim 2.450 euro buitgemaakt. Net voor de uitspraak van de rechter maakte de advocaat van één van de jongens ernstig bezwaar tegen het aanwezig zijn van de pers, omdat de jongens minderjarig waren tijdens de overval.

Eerder op de gang in de rechtbank probeerde diezelfde advocaat de pers mondeling weg te sturen en later probeerde de man de ingang van de zaal te versperren. De rechter besliste echter dat de pers welkom was en dat de advocaat er dus naast zat met zijn stelling dat de zaak achter gesloten deuren gehouden moest worden.

160 uur werkstraf
De 18-jarige D. van V., die de overval met een vuurwapengelijkend voorwerp pleegde, heeft volgens de rechtbank geen rekening gehouden met de emoties van de caissière. Behalve de overval heeft de jongeman ook ingebroken in een auto, waarna hij een navigatiesysteem heeft gestolen. Van V. heeft voor deze feiten een taakstraf van 160 uur opgelegd gekregen. Daarnaast kreeg de Alblasserdammer zes maanden jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk, hij volgt daarbij een vrij zwaar heropvoedingsprogramma en moet zich houden aan de aanwijzingen van jeugdzorg. Tot slot moet Van V. de caissière smartengeld betalen. De rechter vertelde er rekening mee gehouden te hebben, dat Van V. verminderd toerekeningsvatbaar is.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De 17-jarige B. G. is volgens de rechtbank medeplichtig aan de overval, omdat hij Van V. een lift gaf met zijn scooter direct na de overval en hij meegedeeld heeft in de buit. G. kreeg dinsdag een werkstraf van honderd uur opgelegd en moet net als zijn ‘maat’ een schadevergoeding betalen aan de caissière die op 16 juni de schrik van haar leven kreeg. Die vergoeding bedraagt in het totaal duizend euro. Ook bij G. werd een lagere straf gegeven dan gebruikelijk is, omdat ook hij, volgens een onderzoek, verminderd toerekeningsvatbaar is.