ALBLASSERDAM – De kat van Huis te Kinderdijk is na korte afwezigheid gerestaureerd en staat weer op de wieg. Het houten diertje, dat verwijst naar de legende van Beatrijs, tijdens de Sint Elisabethvloed in 1421, was afgelopen zomer van de gevel gevallen en verloor daarbij zijn achterlijf en oortje. Martijn van Zomeren, bewoner van het monumentale pand langs de rivier, liet de kat restaureren. Inmiddels siert het beroemde dier de gevel van het Alblasserdamse huis weer.

Op Beleven.org staat het onderstaande verhaal, over de geschiedenis van de beroemde kat.

Op de naamdag van de Heilige Elisabeth, in het jaar onzes Heren 1421, deden hoog water en een zware noordwesterstorm een woedende aanval op de dijk, die op de zwakste plekken al gauw bezweek. Bij deze St. Elisabethsvloed ging het rijke gebied verloren, dorpen werden weggevaagd en tientallen mensen de golven in gesleurd; alleen Dordrecht, liggend op een eilandje, bleef gespaard. In een van die troosteloze nachten na de ramp, toen de zee zich voldaan had teruggetrokken en de weinige overlevenden probeerden nog iets te kunnen redden, is de legende geboren…

Baby
De doodvermoeide mannen die zich een ogenblik rust gunden om een slok van het karige drinkwater te nemen, zagen voor hun uitgebluste ogen iets over de golven komen aandrijven. Het was een wieg, met daarin een rustig slapende baby, in evenwicht gehouden door een kat, die van de ene kant naar de andere sprong. Het kind, een meisje, werd voorzichtig naar de oever gehaald en naar Dordrecht gebracht, waar ze door een onbekend gebleven familie liefderijk werd opgenomen.

Kinderdijk
Het kreeg de naam Beatrijs, wat ‘de gelukkige’ betekent, omdat ze in die rampzalige tijd een symbool werd van het leven, dat altijd weer sterker blijkt te zijn en omdat ze hoop en geluk bracht in bedroefde harten. Niemand wist waar het kleine meisje vandaan kwam, haar enige bezit bestond uit een bloedkoralen ketting met een gouden kruis. Later werd ze de stammoeder van een deftig Dordts geslacht. Ter herinnering aan die wonderlijke redding heet de dijk, volgens de legende, van die dag af ‘Kinderdijk’.