ALBLASSERDAM – Het Openbaar Ministerie wil dat een 23-jarige Alblasserdammer twee jaar de cel in gaat omdat hij gehandeld zou hebben in XTC en cocaïne. Een halfjaar van deze eis is voorwaardelijk. Verdachte O. A. zegt echter de dupe te zijn van een ‘radeloze recherche’. “Eerst vielen ze mij en mijn oma binnen, omdat ze dachten dat ik wapens had. Toen bleek dat er niets werd gevonden, werd ik een maand daarna opgepakt, omdat mijn telefoon was getapt en de recherche had gehoord dat ik wat met drugs deed. Ze moesten gewoon iets hebben. Dat vind ik niet normaal, mevrouw,” vertelde O. donderdag 19 januari in de rechtbank van Dordrecht.

Op de aanklacht van de openbaar aanklager stond ook dat A. verdacht werd van een diefstal van een laptop en een telefoon, maar deze aanklacht werd tijdens de zitting ingetrokken. Dit betrof volgens de officier van justitie een ‘foutje’. “Tijdens dat onderzoek is wat misgegaan, waardoor dit feit onterecht op de dagvaarding van A. is verschenen,” excuseerde de officier zich.

Geen stuiver
De andere twee verdenkingen bleven wel staan. “Er is mijns inziens wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte heeft gedeald in XTC-pillen en cocaïne.” A. was het hier niet mee eens en probeerde de officier diverse keren te overtuigen met zijn verhaal. “Ik haalde de ‘snoep’ altijd voor eigen gebruik en nam, op verzoek van vrienden, wel eens wat mee. Maar ik heb er geen één stuiver aan verdiend mevrouw, dit meen ik,” poogde A.

Bedrijfsmatig
De officier was echter niet te overtuigen: “Er zijn afspraken gemaakt over prijzen, er was continuïteit in de levering en daardoor was er een soort bedrijfsmatig plan. Ik blijf er dus bij dat het wettig en overtuigend is bewezen. Bovendien is drugs slecht voor de gezondheid. A. heeft door zijn handel het circuit van drugsverslaafden in stand gehouden. Ik vind dat hij 24 maanden celstraf moet krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil ik dat er reclasseringstoezicht is op A.”

‘Bij zijn grootmoeder’
Volgens A.’s advocaat Szegedi is zijn cliënt een jongen die nergens bij hoorde. “A. is geen dealer, hij wilde er slechts bij horen en hielp mensen daarom aan de drugs. Hij woont bij zijn grootmoeder en heeft schulden. Denkt u dat een dealer met een bootje naar Dordt gaat om drugs te halen? Natuurlijk niet. Echte dealers laten zich met een taxi rijden. Daar hebben ze het geld voor en de kans dat ze betrapt worden is veel kleiner. A. heeft nooit gehandeld uit winstbejag, maar deed het puur om erbij te horen. En dat blijkt ook wel uit het bewijs. Er is te weinig om aan te nemen dat hij degene is die zich verrijkt heeft,” aldus de advocaat.

De rechters doen over twee weken, dus op donderdag 2 februari uitspraak over de zaak.