ALBLASSERDAM – Tot half maart staat er in de Openbare Bibliotheek van Alblasserdam een fototentoonstelling van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. De tentoonstelling omvat drie onderwerpen, waaronder het koninklijk bezoek aan Alblasserdam op 28 juli 1951.

Vorig jaar was het zestig jaar geleden dat koningin Juliana en prins Bernhard een officieel bezoek aan de Alblasserwaard brachten. Zij kwamen met het koninklijk jacht “Piet Hein”. Vanaf dit jacht werd de tewaterlating van de “Jozef Senden” bij Werf de Noord bekeken. Een model van de “Piet Hein” staat ook in de bibliotheek Er was bij deze werf een ponton gelegd, zodat het gezelschap daar aan land kon komen.

Na een rondleiding over de werf werd de Kabelfabriek bezocht. Hier kreeg het koninklijk paar door de directie (in jacquet) een rondleiding door het bedrijf. Ook werd het dorp bezocht. Op de kruising Dam/Platageweg was een heel grote kroon geplaatst. Er werd onder ander een wandeling door het “Hertenkamp”, nu de kinderboerderij “de  Plantage” gemaakt. Ook werden enkele straten in de omgeving bezocht. De huizen in deze straten waren toen nog vrij nieuw en modern. Hierna vertrok het gezelschap voor een rondrit door de Alblasserwaard.

Werkgroep Dorpsbehoud
Een ander onderdeel van de tentoonstelling is de Werkgroep Dorpsbehoud. Deze werkgroep zet zich in voor het behouden van bijzondere gebouwen in Alblasserdam. Hiervan zijn er in ons dorp meer, dan algemeen gedacht wordt. Een van haar activiteiten is het promoten van de gemeentelijke monumentenlijst. Op een drietal borden is hier te zien: de bestaande monumenten, de recentelijk toegevoegde monumenten en een aantal monumenten, die nog op het “verlanglijstje” van de werkgroep staan.

De opening van de sluis in de Dam
Verder is er een tentoonstelling te zien over een mogelijke heropening van de sluis in de Dam. In 1998 werd ter versteviging van de dijk de sluis dicht gestort. Aan de kant van de haven werd een amfitheater gebouwd. Aan de kant van de Alblas werd een sluisdeur met draaiwerk bewaard. Helaas verkeert dit monument thans enigszins in verval. Arie den Boer probeert de sluis weer open te krijgen. Studenten van de Hoge School Rotterdam hebben hierover een studie gedaan. Tekeningen en een maquette van deze studie zijn eveneens in de tentoonstelling te zien.

Fotoquiz
Tenslotte nodigt de Historische Vereniging West-Alblasserwaard de bezoekers van de bibliotheek uit, hun kennis van Alblasserdam te tonen door mee te doen aan een fotoquiz.
Voor de winnaar is er een leuk prijsje.

In de Alblashof hang nu de tentoonstelling over de grote Makado-brand, die eerder in het Makadocentrum hing.