ALBLASSERDAM – Het zal de bezoeker van het Makado winkelcentrum in Alblasserdam niet ontgaan zijn: Sport-Inn is bezig aan een opheffingsuitverkoop.  “Wij vinden het heel jammer dat het zo gelopen is”, vertellen Mark Scheurwater en Manfred Kortleve van Sport-Inn. Mark staat al negen jaar in de winkel en heeft in de afgelopen periode de nodige veranderingen meegemaakt. Hij staat sinds een jaar of vier samen met Manfred in de regionaal bekende sportwinkel.

‘Veel mensen denken dat de zaak failliet is, maar dat is niet zo’, begint Mark zijn uitleg over de opheffing van Sport-Inn. ‘De echte reden is dat wij het niet beter zien worden in de toekomst, zeker niet op deze locatie.’

Riens Optiek
Sport-Inn wilde eigenlijk graag verhuizen naar het oude pand van Riens Optiek. ‘We zijn daar meer dan een jaar mee bezig geweest, maar het is niet gelukt. Het is daar wat drukker, zeker in het weekend, en we zouden onszelf daar wat beter kunnen presenteren.’ Scheurwater en Kortleve zijn ervan overtuigd dat hun omzet op die locatie weer had kunnen groeien, maar de eigenaar van het winkelcentrum wenste niet mee te werken aan een verhuizing.

Eigenaar winkelcentrum
Mark: ‘Ze wilden iets anders met die locatie, maar nu zit er nog steeds niemand. Elke keer wanneer ik daar weer voorbij loop, vreet ik mezelf op. We hadden er zo’n goed gevoel over, maar straks staan we op straat. De eigenaar van het winkelcentrum was natuurlijk bang dat hij ons oude pand op nummer 16 moeilijk zou kunnen verhuren.’ De winkelpui is maar klein, terwijl het winkeloppervlak juist groot is door de L-vorm van het onderkomen. Maar nu gaan er twee winkelpanden leegstaan in het overdekte winkelcentrum.

Teleurgesteld
‘We zijn zeer teleurgesteld dat het zo gelopen is, jammer dat er geen samenwerking was. Het voelt voor ons alsof we een nummer zijn. De huurder huurt hier al zeventien jaar, dan verwacht je toch wat anders?’

“Eieren voor ons geld”
Met de opheffing voorkomt Sport-Inn een faillissement. ‘De omzet is de laatste jaren terug gelopen, en we zien geen verbeteringen. We hebben ons best gedaan, met een andere inkooporganisatie en een poging om op een betere locatie te komen, maar het heeft niet mogen baten. Daarom hebben we nu maar eieren gekozen voor ons geld.’

Kleding voor vijf euro
Omdat de opheffingsuitverkoop eigenlijk best goed verloopt, gaat de winkel al wat eerder dicht dan de aanvankelijk geplande 1 februari. Op zaterdag 21 januari om 17.00 uur sluiten Mark en Manfred voor de laatste maal de deur van hun sportzaak. Om restanten zoveel mogelijk kwijt te raken, zijn alle schoenen vanaf woensdag 10 euro en is alle kleding verkrijgbaar voor de absolute bodemprijs van 5 euro. En de etalagepop (zie foto) was vrijdag ook nog te koop… Foto en tekst: Bert Bons.