ALBLASSERDAM – Een 26-jarige Alblasserdamse veelpleger heeft dinsdag 17 januari in de rechtbank van Dordrecht twee jaar cel tegen zich horen eisen. H. A. zou zich in oktober 2011 schuldig gemaakt hebben aan een gewelddadige beroving van een portemonnee van een dorpsgenoot. Daarnaast zou hij twee wijkagenten in zijn dorp hebben beledigd, bespuugd en bedreigd. “Als ik vrij ben maak ik jullie af, koop ik een handgranaat en blaas ik je vrouw en kinderen op,” beet de Alblasserdammer de agenten toe, nadat zij hem hadden opgepakt voor de vermeende beroving.
De officier van justitie vindt dat het wettig en overtuigend bewezen is dat A. op 21 oktober de portemonnee van een kennis dwong af te staan. Volgens A. zelf heeft hij dit niet gedaan en gaat het om een wraakactie omdat de man van wie de portemonnee afgeperst zou zijn, nog geld kreeg van A. De verdachte had namelijk tien euro schuld bij de man.

Bedreiging en spugen
Over de belediging en bedreiging van de agenten vertelde A. dat hij boos was vanwege, de in zijn ogen, onterechte aanhouding en dat hij daarom te ver ging, maar dat hij wel spijt heeft van wat hij heeft gezegd. De details wist hij niet meer, omdat hij beschonken was. De officier van justitie nam de zaak hoog op: “U heeft de agenten en hun vrouw en kinderen met de dood bedreigd. Daarnaast heeft u één van de agenten in het gezicht gespuugd. Dit is grof en beledigend. De agenten hoeft niet te accepteren dat een verdachte hen confronteert met onhygiënische lichaamssappen,” zo vindt de officier.

Strafblad
A. heeft meer op zijn kerfstok dan alleen het bovengenoemde, zo bleek tijdens de zitting. “Uw strafblad liegt er niet om,”zo begon één van de rechters. “In 2010 bent u veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk voor straatroof. In 2007 bent u veroordeeld voor vijf diefstallen en voor belediging en mishandeling. In 2005 kreeg u een straf voor het verduisteren van geld, het handelen in drugs, en u heeft iemand met geweld bestolen. En dan zijn er nog wat oudere zaken die ook in deze sfeer lagen,” aldus de rechter.

Celstraf en schadevergoeding
Omdat de verdachte in 2010 een voorwaardelijke celstraf heeft gekregen van twaalf maanden, moet A. deze maanden nu opgelegd krijgen als een onvoorwaardelijke celstraf, vindt de officier. “Ik wil dat meneer twaalf maanden cel krijgt voor wat hij in 2011 heeft gedaan en dat de twaalf maanden cel die hem boven het hoofd hing, alsnog ten uitvoer wordt gelegd. Daarnaast eis ik dat meneer zestig euro betaalt aan degene die hij heeft beroofd. Verder wil ik dat A. 125 euro betaalt aan de agent die hij heeft bedreigd en tot slot eis ik dat hij 350 euro betaalt aan de andere agent, die A. behalve bedreigd, ook bespuugd heeft.

Niet handig
Volgens de verdachte is deze eis niet handig: “Zo’n gevangenisstraf is natuurlijk erg makkelijk, maar je moet ook naar de toekomst kijken. Wat moet ik dan? Ik was net op het goede pad en dan wordt er iets verzonnen en klapt de toekomst uit elkaar. Het ging juist veel beter dan vroeger. Ik wil naar de toekomst kijken en met mijn vrouw en kinderen een gelukkig leven hebben,” aldus de Alblasserdammer.

De advocaat van de verdachte vindt dat A. helemaal geen blaam treft. “Er zijn te veel tegenstrijdigheden in de bedragen en de verklaringen. Nadat A. werd opgepakt ging hij te ver, maar dat kan hem niet verweten worden, want hij werd onschuldig opgepakt.”

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak over de zaak.