ALBLASSERDAM – Een zwaan is afgelopen weekend doodgeslagen tijdens een gevecht met een soortgenoot in een sloot langs het Buitenpad in Alblasserdam. Tineke Smit uit Alblasserdam was getuige en vraagt zich af of zij wel juist heeft gehandeld. “Er zitten acht zwanen in een gebied van een paar honderd vierkante meter. Regelmatig vechten ze elkaar de tent uit. Dit weekend was het weer zo ver,” schrijft Tineke.

“Ik loop altijd over het Buitenpad om mijn hond uit te laten. Op de heenweg zag ik dat twee zwanen, ik neem aan mannetjeszwanen, elkaar in de veren vlogen. Het ging er hard aan toe en ik hoorde veel geblaas. Omdat het wel vaker voor komt, liep ik door. Op de terugweg, zag ik vanuit de verte hoe de ene zwaan de ander de genade klap gaf. Achteraf denk je dan bij jezelf, had ik maar ingegrepen, maar goed, het is de natuur. Of had ik iets anders kunnen doen? Ik ben benieuwd hoe de andere Alblasserdammers gereageerd zouden hebben.” besluit Smit.

Een medewerkster van dierenambulance De Kattenmand  vertelt dat flinke gevechten regelmatig voorkomen. “De jonge zwanen worden bij hun ouders weggestuurd en moeten een nieuw gebied opzoeken. Ze strijken dan soms neer in een territorium van een andere zwaan. Als we het zien, halen we ze uit elkaar, maar dat lukt niet altijd.”

De dode zwaan is maandag 16 januari door een medewerker van de gemeente weggehaald.