ALBLASSERDAM – Wethouder Ad Cardon van de gemeente Alblasserdam en directeur Eric Marteijn van Rijkswaterstaat Zuid-Holland bezoeken vrijdag 20 januari 2012 om 9.30 uur de brug over de Noord die gerenoveerd wordt. Het bezoek vindt plaats bij aannemer Hollandia op het terrein van Nedstaal in Alblasserdam. Rijkswaterstaat is bezig met de renovatie van de rolconstructie van het beweegbare deel van de brug over de Noord. Renovatie is nodig, omdat in de loop van de jaren ernstige slijtage en enige scheurvorming is ontstaan aan het mechanisme van het basculedeel.

De renovatie is nodig om te kunnen garanderen dat de brug weer enkele tientallen jaren mee kan. De werkzaamheden duren tot eind maart 2012.

Rijksmonument
De brug over de Noord is een rijksmonument. De verkeersbrug is gebouwd in 1939 en bestaat uit een boogbrug, een rolbasculebrug en een aanbrug. De brug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een stalen boogbrug die (samen met andere bruggen) onderdeel uitmaakte van het Rijkswegenplan 1927. Daarnaast heeft de brug architectuurhistorische waarde, industriële waarde, stedenbouwkundige en landschappelijke waarde. De werkzaamheden aan de brugverbinding zijn aan te merken als een technische restauratie. Het plan is opgesteld in nauw overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Alblasserdam.