ALBLASSERDAM – Het lot van papegaai Ara voor de winkel van juwelier Wim Smit in het Makado in Alblasserdam, is nog onbeslist. De rechtbank in Dordrecht vindt dat de vogel wel als uitstalling moet worden gezien. Dit houdt in dat het beest eigenlijk weg zou moeten uit het gangpad, maar volgens Smit is tijdens een vergadering bepaald dat Ara niet aangemerkt zal worden als ‘uitstalling’. Wanneer de juwelier dit weet te bewijzen, zal ING Vastgoed het toe moeten staan dat de kleurrijke vogel in het centrum zal blijven staan. Echter als Smit het niet aannemelijk weet te maken dat die afspraak is gemaakt, zal Ara toch uit het gangpad moeten verdwijnen.

“Verder had verhuurder/beheerder ING gesteld dat de papegaai overlast zou veroorzaken in het Makado. Dat is volgens de kantonrechter onvoldoende onderbouwd,” weet persrechter Wouters. 9 februari vindt een nieuwe zitting plaats. Die dag zal de juwelier (eigenaar van Ara) aan moeten geven hoe hij wil bewijzen dat voor Ara ooit een uitzondering is gemaakt. In die weken/maanden daarna zal het lot over de 23-jarige groenvleugelara worden beslist.

Reglement
De vogel kwam een jaar geleden in opspraak toen de Makadobeheerder besloot dat de vogel uit het gangpad moest verdwijnen. Dit was een gevolg van een aanscherping van het huishoudelijk reglement, dat door de ondernemers werd ondertekend om rommeligheid tegen te gaan. Toen bleek dat de vogel onder ‘uitstalling viel’ tekende,  Juwelier Smit bezwaar aan en in het dorp werden ruim 1.500 handtekeningen opgehaald in de hoop dat de publiekslieveling zou mogen blijven staan. De papegaai leeft inmiddels negen jaar in het centrum.

Verhuizen
Ara zou wel vanuit het gangpad mogen verhuizen naar de winkel, maar dat ziet Smit niet zitten. “Ara heeft altijd buiten gestaan. Per dag wordt hij door minstens honderd mensen aangesproken. Ik ga hem dus niet opeens binnen zetten, dat is hij niet gewend,” aldus de ondernemer.

Crash
Ara groeide op in de winkel van Smit Interieur op het Scheldeplein. Enkele weken na de geboorte begon het dier met de eerste vliegpogingen. Na drie maanden ging dit heel erg mis. De vogel botste in volle vaart tegen de ruit van de winkel. Even werd gedacht dat het kleurrijke beest was overleden, maar later bleek dat hij alleen zijn bewustzijn even had verloren. Behalve een flinke beschadiging aan zijn snavel, liep de papegaai ook een vliegtrauma op. Hij heeft daarna namelijk nooit meer gevlogen. In de jaren na de crash werd de vogel tot aan zijn verhuizing naar het Makado hét gezicht van het Scheldeplein. Ara kan volgens zijn baas in theorie nog zeker vijftig tot zestig jaar blijven leven.

 

Ara is de beroerdste niet en steekt vaak netjes zijn "hand" op naar het winkelend publiek.