KINDERDIJK – Langs de dijk bij Kinderdijk wordt donderdag 5 januari vanwege de hoge waterstand enkele uren dijkbewaking ingesteld. Dat meldt Waterschap Rivierenland. Woensdag 4 januari hebben de Veiligheidsregio, de politie, Rijkswaterstaat en de waterschappen overleg gehad over de te verwachten waterstanden in de regio. Hiertoe is besloten omdat de voorspelde waterhoogtes sneller stegen dan normaal.

Het westelijk deel van het beheergebied van Waterschap Rivierenland krijgt donderdag te maken met hoogwater op de rivieren als gevolg van een zeer sterke wind. De windkracht zal naar verwachting oplopen tot windkracht 7. Waterschap Rivierenland verwacht dat de waterstanden zullen toenemen, mogelijk tot + 2.50 meter in het meest westelijk deel van het gebied.

 Permanente bewaking
Het waterschap neemt daarom maatregelen en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. De verwachting is dat het water in de Lek, de Noord en de Beneden-Merwede in het gebied in de middag van 5 januari zijn hoogste punt zal bereiken. Waterschap Rivierenland zorgt dan voor permanente dijkbewaking en staat klaar om verdere maatregelen te treffen indien de situatie daarom vraagt.

 Dijkbewaking
Behalve in Kinderdijk, wordt er ook dijkbewaking ingesteld in in Groot-Ammers, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De veiligheidsregio verwacht op basis van de voorspelde waterstanden dat er enige hinder zal ontstaan in de buitendijkse gebied van Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam/Papendrecht (Polder Nieuwland) en Dordrecht.

 Afwijking
Donderdag zijn de nieuwe waterstandvoorspellingen beschikbaar en wordt gekeken of maatregelen noodzakelijk zijn. Rijkswaterstaat laat weten dat voorspellingen, hoe nauwkeurig ook gemaakt, altijd fors kunnen afwijken. Afwijkingen van enkele tientallen centimeters tot halve meter zijn voor de regio niet ongebruikelijk.

 De foto is woensdag gemaakt door Cees van der Wal bij het gemaal in Kinderdijk.