ALBLASSERDAM – De politie zal tijdens de jaarwisseling ook in Alblasserdam streng optreden tegen mensen die zich misdragen. Vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijke geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en andere personen worden niet getolereerd. Wie opgepakt wordt, brengt in ieder geval de hele nacht door in de cel. De volgende dag buigen politie, reclassering en Openbaar Ministerie zich over de zaken. In principe verlaat niemand het politiebureau zonder te weten waar hij aan toe is. De strafeis zal gemiddeld 75 procent hoger liggen dan normaal.

De politie neemt zowel voor als tijdens de jaarwisseling extra maatregelen. Er zijn meer agenten in dienst die zich richten op openbare orde en overlast. Videoteams en de Mobiele Eenheid zijn actief en de politie houdt tijdens de jaarwisseling een aantal plekken in de regio extra in de gaten. Ook wordt samengewerkt met de brandweer en bij incidenten gezamenlijk opgetreden.

Personen die een geldboete opgelegd krijgen, kunnen ter plekke afgerekend worden, en schadevergoedingen kunnen ook meteen worden betaald. Er zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van taakstraffen al op 1 januari, en op 4 en 11 januari zijn snelrechtzittingen gepland. Zaken waarvoor meer tijd nodig is, worden op een later tijdstip op een zitting geplaatst. Over al deze maatregelen zijn afspraken gemaakt met de rechtbank Dordrecht en de reclasseringsorganisaties.

75 procent hogere straffen
In aansluiting op het landelijk beleid zullen de strafeisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling 75 procent hoger liggen dan anders. Bij geweld tegen hulpverleners is de strafeis standaard twee keer zo hoog. Ook geven politie en Openbaar Ministerie rond de jaarwisseling hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommakers. Sinds november van dit jaar geldt een nieuwe vuurwerkrichtlijn en worden hogere straffen geëist voor het stunten met zwaar (illegaal) vuurwerk of het maken van vuurwerkbommen.

Wijkagenten bezoeken overlastgevers
Inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid die de afgelopen twee jaarwisselingen door de politie zijn aangehouden, krijgen vóór de jaarwisseling een brief thuis waarin staat dat hun naam bekend is en de politie verwacht dat zij zich gedragen. De brief wordt bezorgd door de wijkagenten. Met de brief doet de politie een oproep om het nieuwe jaar zonder misdragingen in te gaan en de politie geeft hiermee een signaal af streng op te treden tegen de mensen die de jaarwisseling verstoren.

Melden? Bel 112
Zie je iemand iets vernielen, stelen, een mishandeling plegen, zwaar vuurwerk afsteken of een ander strafbaar feit begaan, aarzel niet maar bel direct 112! Met een beschrijving van het misdrijf, de dader, en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de daders(s) op te pakken! Diefstal en vernieling op straat of op een erf zijn nog te vaak een domper op de feestelijke evenementen die in alle gemeenten worden georganiseerd. Vernieling van bushokjes, verkeersborden en brievenbussen, vaak door gebruik van (illegaal) vuurwerk, zorgen bovendien jaarlijks voor hoge kosten voor gemeenten. Een simpele vernieling kan soms al duizenden euro’s kosten.