ALBLASSERDAM – Burgemeester Bert Blase van Alblasserdam koopt donderdag 15 december de eerste officiële kaart voor de tweede opvoering van het toneelstuk “Lied van de Arbeid”. Deze kaart zal verkocht worden door enkele spelers van het stuk. Het is de bedoeling dat de spelersgroep donderdag 2 februari, 20.00 uur, een prachtige voorstelling geeft in Landvast. De kaarten kosten 4,50 euro en zijn te koop bij de kassa van het cultureel centrum aan de Haven.

Op 13 september gaf toneelgroep Gort & de Liefde in Landvast een zeer geslaagde uitvoering van het toneelstuk: “Lied van de Arbeid”.  Voor oudere Alblasserdammers waren de geschetste situaties heel herkenbaar en de jongeren en nieuwkomers maakten kennis met Alblasserdam van de 50-er jaren. De reacties uit het publiek waren erg enthousiast. Toch kon een aantal geïnteresseerden de voorstelling niet bezoeken, omdat deze was uitverkocht. Daarom heeft de Historische Vereniging West-Alblasserwaard het initiatief genomen om samen met de Toneelgroep en Landvast een herhaling te geven van dit toneelstuk.

Arie de Knecht
Vanuit het Havenfestival was geruime tijd geleden de vraag gekomen of Gort & de Liefde een stuk kon maken over Alblasserdam. Dat was toen op korte termijn niet te realiseren. Gort & de Liefde heeft later contact gezocht met Arie de Knecht, vanwege de stukjes die hij in De Klaroen schreef over het recente verleden van Alblasserdam. Met verhalen van hem als inspiratie is daarop “Lied van de Arbeid” geschreven.

Klinken
“Lied van de Arbeid” gaat over een periode uit de recente geschiedenis van Alblasserdam, waarin de Oude Werf, later werf Verolme, centraal staat. Er werden veel schepen gebouwd. Aanvankelijk werden de schepen geklonken. Het geluid daarvan was over het hele dorp te horen: het “Lied van de Arbeid”.

Spelers
Er werd gekozen te werken met spelers buiten de vaste groep van Gort & de Liefde. Gezocht is naar spelers die in Alblasserdam wonen of daar binding mee hebben. Een stuk over Alblasserdam, voor Alblasserdammers en door Alblasserdammers geschreven naar verhalen van een Alblasserdammer.

Groep
Het heeft enige voeten in de aarde gehad, maar het is gelukt een spelersgroep bij elkaar te brengen die groot genoeg is en waarin zowel jonge als oudere mensen samen spelen. De leeftijden lopen uiteen van 15 tot 80 jaar.

Deel dit bericht via...