KINDERDIJK – Donderdag 8 december heeft de Plaatselijke Groep van LEADER Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Kroatische bezoekers ontvangen en rondgeleid door de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De groep van veertien deelnemers uit Kroatië bestond uit LEADER-collega’s en leiders van maatschappelijke organisaties die duurzame rurale ontwikkelingsinitiatieven nemen en lokale bevolking in Kroatië willen betrekken bij plattelandsontwikkeling.

LEADER staat voor Liaison Entre Acions de Développement de l’ Economie Rural, een Europese regeling gericht op het versterken van de sociaal-economische leefbaarheid, landbouw, natuur en landschap in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Doelgroep van dit programma is de lokale bevolking. Gemeente Alblasserdam is ook betrokken bij het LEADER-programma en in Alblasserdam is Zorgboerderij Tro Tardi een van de projecten die binnen LEADER gerealiseerd gaat  worden.  De Kroaten willen in 2013 starten met het LEADER programma en kwamen in onze regio inspiratie en ervaring opdoen, aangezien in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het LEADER-programma al bijna 10 jaar operationeel is.

Op het programma stonden een bezoek aan de LEADER-projecten zorgboerderij De Herefordhoeve in Lexmond, Korenmolen De Liefde in Streefkerk en Schaapkooi Ottoland. Daarnaast hebben de Kroaten een bezoek gebracht aan het J.U. Smitgemaal en werd een bezoek gebracht aan de molens in Kinderdijk. De presentatie over het watermanagement in de Overwaard en Nederwaard maakte veel indruk op de bezoekers en ook de waren zij onder de indruk van de manier waarop  de molens onderhouden en behouden worden.

Het bezoek aan het Waardhuis viel erg in de smaak. De Kroaten waren positief over de manier waarop plattelandsontwikkeling in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt gerealiseerd en met dit bezoek zijn contacten gelegd voor potentiële projecten binnen het komende LEADER-programma, wat van 2013 t/m 2020 loopt.

Deel dit bericht via...