ALBLASSERDAM – De première van de korte film over de identiteit van Alblasserdam en Kinderdijk, ‘Kind in mij’, trok deze week een volle zaal in Landvast. Veel Alblasserdammers en Kinderdijkers waren betrokken bij de film: als informatiebron voor het scenario, bij de filmopnames, als donateur of maker van het voorprogramma en als sponsor van de hoofdfilm. De avond werd door Kunstgebouw georganiseerd als een regionaal feestje. De circa 150 bezoekers waren zeer enthousiast over het brede programma waarin de volkscultuur van hun regio centraal stond. Aan het einde van de avond opende burgemeester Blase de fototentoonstelling van fotograferend molenaar en Kinderdijker Cees van der Wal.

Op 6 en 10 december vertoont Landvast Kind in mij nog vijf keer. Daarna kunnen geïnteresseerde organisaties en bedrijven de film met fototentoonstelling voor een klein bedrag huren bij Kunstgebouw. Volkscultuur werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Volkscultuur beleven en vangen in een film
“Volkscultuur gaat over de cultuur van het dagelijks leven”, opende Margriet Gersie, directeur van Kunstgebouw, na een mooi optreden van Alblasserdams koor De Klinkers de avond. “Elke plek en elke generatie heeft zijn eigen identiteit die bestaat uit rituelen, normen en waarden, cultureel erfgoed, de ‘roots’. Deze identiteit is niet altijd tastbaar en zeker de moeite waard om te kennen en bewaren. Met het project Volkscultuur ‘vangt’ Kunstgebouw de identiteit van steeds een andere Zuid-Hollandse regio in verhalen en zet die met professionele scenarioschrijvers, regisseur en acteurs om in een korte film.”

Hechte gemeenschap met veel passantenbezoek
Scenarioschrijvers Rick Steggerda en Bart van Rosmalen verbleven in maart 2011 een weekend in de regio en spraken tijdens maaltijden met veel bewoners. Ze beleefden de schoonheid, rust en gastvrijheid zoals de vele toeristen en ‘import’ bewoners deze ook beleven. De film gaat over deze ‘blik van de buitenstaander’ en over de hechte gemeenschappen in beide dorpen. Uit de teksten van columnist Dirk Louter en tenor/dichter Werner Pejsa en uit de reacties van het publiek na afloop bleek dat deze thema’s goed getroffen waren.

Voorprogramma herkenbaar voor het publiek
Het voorprogramma werd gemaakt en gefinancierd door bewoners en organisaties uit de regio. Zij hielpen mee met het inzamelen van geld waarmee (jonge) bewoners een filmworkshop kregen bij Jongerenwerk Alblasserdam en een kort filmportret maakten. De filmpjes lieten zien hoe de deelnemers hun leven hier beleven. De jongen met ‘skate-angst’ na een val, die wordt geholpen door zijn vriendje, riep herkenning op, ook bij het oudere publiek. Er werd gegrinnikt over ‘stiekem’ breakdancen op het dak van het fietsenhok op het schoolplein. Het filmpje over 75 jaar scouting raakte aan de herinneringen bij bezoekers die zelf ook bij de scouting waren geweest. En er waren de inspiratie van de zonsopgang voor de kunstenaar en de herinneringen van een oud werknemer in de nieuwbouwwijk waar ooit zijn bedrijf stond.

Hoofdfilm over fantasiebeeld van bewoners en passanten
Bert Bons noemde de film tijdens zijn interview met de makers na afloop van de film ‘mystiek’. Hoofdrolspeelster Catalijn Willemsen “een tocht van iemand die de omgeving ontdekt”. Toen ze na drie dagen Alblasserdam en Kinderdijk in Rotterdam gingen filmen stond de drukte en hectiek haar enorm tegen en wilde ze snel weer terug. Scenarioschrijver Rick Steggerda wilde de hechte gemeenschappen, molenaars, kerk, speeltuinvereniging in de film. Dat het niet lukte om de voorvaderen van de scheepswerven in de film te schrijven vindt hij jammer. Regisseur Rolf van Eijk was onder de indruk van de medewerking van bewoners en organisaties die hij ondervond. Zo lukte het om de film in vijf dagen op te nemen.

Fotografie en filmposter van lokale fotograaf en ontwerper
Om de identiteit van de regio nog beter te vangen vroeg Kunstgebouw de lokale fotograaf Cees van der Wal om de filmopnames te fotograferen. Hij deed dit zo goed dat een fototentoonstelling werd ingericht die tijdens de première werd geopend door burgemeester Bert Blase. Grafisch ontwerper René Ooms uit Kinderdijk ontwierp de filmposter.

Kunstgebouw keert in 2012 terug in Alblasserdam
In 2012 keert Kunstgebouw terug in Alblasserdam in het kader van een filmproject over identiteit in opdracht van Bureau Drechtsteden.

De klinkers brachten het Alblasserdamlied ten gehore.