ALBLASSERDAM – Het Alblasserdamse college van burgemeester en wethouders wil 26.000 euro investeren in de zorgboerderij Tro Tardi aan het Boerenpad in Alblasserdam. Het is de bedoeling dat van dat geld een praktijkruimte en theorielokaal gerealiseerd worden, waarin Leonie Rietveld van de zorgboerderij theorie –en praktijklessen kan geven aan mensen met een beperking. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt zal de provincie het bedrag naar alle waarschijnlijkheid verdubbelen. En de EU verdubbelt dat bedrag vervolgens nog eens, zodat er in het totaal 104.000 beschikbaar komt.

De investering valt binnen het kader van de Liaison Entre Acions de Développement de l’ Economie Rural (LEADER), een Europese regeling gericht op het versterken van de sociaaleconomische leefbaarheid, landbouw, natuur en landschap in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Vijftien bij twintig
De plannen voor de nieuwe stal zijn er al jaren. “In 2007 zijn we met de plannen begonnen. Als de gemeente instemt met het voorstel willen we zo snel mogelijk beginnen met de bouw,” vertelt Leonie. De praktijkruimte/stal is bedoeld om dieren in te verzorgen en om les in te geven aan mensen met een beperking. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die het op school niet volhouden. “Zij kunnen bij ons terecht en komen hier tot hun recht. Vooral de kleinschaligheid van Tro Tardi is voor hen belangrijk,” aldus de Alblasserdamse. Het is de bedoeling dat de stal een ruimte wordt van vijftien bij twintig meter. Het terrein van Tro Tardi wordt daarmee niet uitgebreid, want de oude gebouwen zullen worden afgebroken.

Subsidie
Het college van Alblasserdam vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met de gemeentelijke subsidie. Echter, als later blijkt dat de provincie uiteindelijk niet mee subsidieert, doet Alblasserdam dit ook niet en wordt de aanvraag afgewezen. En als gemeente Alblasserdam beslist om niet mee te subsidiëren, doen de provincie en de EU dit ook niet.

Maatschappelijk
Voor het college is met name het maatschappelijke aspect van de boerderij van belang om in te investeren. De gemeente ziet Tro Tardi namelijk als waardevolle plek voor mensen met een beperking en lage productie en een grote behoefte aan dagbestedingsmogelijkheden. Als Tro Tardi deze professionalisering doorvoert, heeft de gemeente hierbij ook baat, meent het college.

De gemeenteraadscommissie behandeld het onderwerp dinsdagavond 6 december.

Deel dit bericht via...