KINDERDIJK – Twee opvarenden van een speedboot zijn zaterdagmiddag 26 november zwaargewond geraakt door een aanvaring met een tanker op de Nieuwe Maas bij Ridderkerk. Een derde opvarende raakte ook gewond, maar deze 26-jarige man uit Dirksland kon ter plekke worden behandeld. Omdat het ongeval schuin tegenover Kinderdijk gebeurde werden diverse hulpdiensten naar dit dorp gestuurd. Later bleek hulp aan de ‘overkant’ harder nodig. De speedboot is gezonken en ligt nog op de bodem van de rivier.

De drie slachtoffers werden uit het water gehaald door twee inzittenden van een andere speedboot met wie ze samen aan het varen waren. Het is volgens een woordvoerder van de politie Rotterdam Rijnmond nog niet bekend of deze boot ook het binnenvaartschip heeft geraakt: “We weten alleen dat de boten bij elkaar hoorden.”

Veel botbreuken
Na de redding in het water werden de drie gewonden naar de kant gebracht. Twee van hen werden met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Zij zijn er volgens een woordvoerder van de GGD slecht aan toe. “Ze hebben veel botbreuken opgelopen en zijn zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht.”

Tanker Frisia
Opvarenden van binnenvaartschip Frisia vertelden na het ongeval een harde klap gehoord te hebben. “Toen ik ging kijken zag ik het bootje al naar de bodem gaan. Ik vermoed dat ze of stuurproblemen hadden, of te dicht langs zijn gevaren en door een golfslag uit koers zijn geraakt.”

De zeehavenpolitie onderzoekt samen met het KLPD wat de toedracht is van het ongeval.

UPDATE: Een 41-jarige man uit Middelharnis en een 46-jarige man uit Sommelsdijk zijn zwaargewond overgebracht naar het EMC. Zij zijn inmiddels buiten levensgevaar.

 

Vanuit Kinderdijk was te zien hoe de KNRM afging op het waterongeval. In de verte ligt het binnenvaartschip (rood) waar de speedboot op voer.