ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam wil met een goed strooibeleid, goede veegmachines en 137.000 euro de eventuele winterse gladheid in het dorp een jaar lang zo goed mogelijk bestrijden. Er zijn inmiddels twee nieuwe aanhangstrooiers aangeschaft en ook het strooiplan is klaar. Verder is er een zoutvoorraad aangelegd, zodat de kans op een tekort flink is afgenomen. Gratis zout wordt, in tegenstelling tot vorig jaar, niet meer in emmers aan de burgers verstrekt. Dat bleek volgens wethouder Ad Cardon te duur en niet effectief genoeg te zijn.

Het is met het huidige plan de bedoeling dat wegen en fietspaden van de primaire routes binnen vier uur na een melding volledig zijn gestrooid en/of geveegd. Nadat de hoofdroutes gestrooid zijn, wordt er bij de belangrijkste bruggen en bushaltes gestrooid. Ook bij het Makado en bejaardencentra zal handmatig de gladheid bestreden worden. Het strooien in woonstraten heeft de minste prioriteit. Het is volgens de gemeente vaak weinig effectief om in woonstraten te strooien, omdat er te weinig auto’s rijden, waardoor de straat makkelijk weer kan opvriezen.

De komende winter wordt de gemeente dagelijks op de hoogte gebracht van de aanwezige zoutvoorraad. Ook is door inzet van aanvullend materieel (schuiven en borstels) en materiaal (zeezand) het tekort aan strooizout zo veel als mogelijk gecompenseerd.

Het liefst geen sneeuw
Wethouder Cardon verwacht dat met de huidige plannen ernstige overlast te vermijden is. Het liefst ziet de wethouder helemaal geen sneeuw en gladheid. “Ik hoop dat het dit jaar helemaal niet gaat sneeuwen. Het kost alleen maar geld.”

Het volledige strooiplan van de gemeente is hier te downloaden.