ALBLASSERDAM – Wethouder Sjoerd Veerman van Alblasserdam en D66-fractielid Michael van der Plaat hebben vrijdagochtend 18 november samen met medisch zwemster Petra Wijninga zwembad Blokweer bezocht. Het gesprek was met name bedoeld om de wethouder uit te leggen wat het voor zwemmers met gezondheidsklachten betekent, om te kunnen zwemmen in een extra verwarmd bad. In 2014 staat er namelijk naar alle waarschijnlijk een splinternieuw bad, met als enige nadeel dat er niet meer in extra verwarmd water gezwommen kan worden.

Totaal uitgeput
Het is volgens Petra Wijninga, die eerder al tijdens een raadsvergadering insprak, van groot belang dat zij kan blijven zwemmen in water dat 31 graden is. “Ik zwem op aanraden van een revalidatiearts in het warme water. Als ik die activiteit moet staken, kan het zijn dat ik binnen een paar jaar in een rolstoel terecht kom. Als ik met deze inspanning ook nog eens moet afreizen naar een gemeente, waar wel gezwommen kan worden in extra warm water, ben ik de volgende paar dagen totaal uitgeput.”

Oplossing
Wethouder Veerman erkende dat het een lastig probleem is, maar beloofde ook een oplossing. “We hebben nog bijna 2,5 jaar om te zoeken naar een goede oplossing. Mijn inschatting is dat het gaat om tien à twintig mensen die het warme water echt nodig hebben. Misschien dat er bij een huisarts of bij gezondheidscentrum Dok11 iets geregeld kan worden, zodat daar op kleine schaal gezwommen kan worden. We komen er wel uit, denk ik.”

‘Het bad wordt niet koud’
In het huidige zwembad aan de Sportlaan is de standaard watertemperatuur zo’n 28,5 graden. In het nieuwe bad zal dat niet anders zijn. “Mensen denken na de discussie over de watertemperatuur dat zij of hun kinderen in steenkoud water moeten zwemmen, zoals dat vroeger in het Lammetjeswiel werd gedaan. Dat is helemaal niet aan de orde. Het water blijft gewoon op dezelfde temperatuur als nu. Alleen het extra warme water op de vrijdag zal er in het nieuwe bad niet meer zijn,” vertelt een Blokweermedewerkster.

Bewegen
Ze vervolgt: “Natuurlijk is het vervelend voor de mensen die niet anders kunnen dan in extra warm water zwemmen. Maar ik denk dat het overgrote deel van de zwemmers wel gelukkig zal zijn met het nieuwe bad. Zolang je in beweging blijft in het bad, zal je echt geen last hebben van kou.”

Isolatie
Zwembadmanager André Huizer is het daar mee eens. Hij vult aan: “Het nieuwe bad is zelfs beter geïsoleerd, waardoor de wind ook minder vat zal hebben op het gebouw. Kortom: het water blijft even warm als nu op alle dagen, behalve vrijdag, het geval is.”

 

Wethouder Veerman (links) in gesprek met van links(achter) naar rechts: André Huizer, Michael van der Plaat en Petra Wijninga.

Deel dit bericht via...